Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΝΑΤ
Αποτυπώνει τη «σφαγή» σε βάρος των ναυτεργατών

Μαγειρεμένα για μια ακόμη χρονιά τα στοιχεία, που ούτως ή άλλως δίνουν οργανικό έλλειμμα σχεδόν ένα δισ.!

Με πλασματικά στοιχεία, για να αποκρυφτεί το μέγεθος της «σφαγής» που έχει γίνει σε οργανικές συνθέσεις - μισθούς - συντάξεις των ναυτεργατών και να καλυφθεί το όργιο της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής των εφοπλιστών, έχει συνταχθεί ο προϋπολογισμός του ΝΑΤ για το 2014. Τον προϋπολογισμό έδωσαν χτες στη δημοσιότητα οι ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Ενώσεις Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Ο προϋπολογισμός εμφανίζει ότι το συνολικό οργανικό έλλειμμα του ΝΑΤ θα ανέλθει στα 973.369.135 ευρώ. Δηλαδή, θα είναι μειωμένο κατά 20.018.882 ευρώ σε σχέση με το έλλειμμα του 2012, το οποίο και εκείνο είχε εμφανιστεί μειωμένο σε σχέση με το 2011. Πρόκειται για στοιχεία - «μαϊμού».

Στο ΝΑΤ έχει να κλείσει ισολογισμός από το 2003! Επιπλέον, οι εισφορές υπολογίζονται με βάση «τη νόμιμη σύνθεση στα πλοία», τη «χωρητικότητα πλοίου» και την «αμοιβή ναυτικών βάσει συλλογικών συμβάσεων». Ωστόσο, στα ποντοπόρα πλοία, με βάση το νομοθετικό έκτρωμα 2687/53 που ισχύει, οργιάζει η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, καθώς στη «νόμιμη σύνθεση» μόλις 6 ναυτεργάτες έχουν πλήρη δικαιώματα και είναι ασφαλισμένοι.

Με βάση το νόμο 3568/2007, οι εφοπλιστές που έχουν έστω και έναν παραπάνω ναυτεργάτη (δηλαδή 7) από τη «νόμιμη σύνθεση», απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές για όλο το πλήρωμα! Επιπλέον, από το Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα, έχουν αποβληθεί πάνω από 1.000 ναυτεργάτες με πλήρη δικαιώματα από τα επιβατηγά πλοία.

Στην ακτοπλοΐα, από την 1η Νοέμβρη τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος 4150 και έγινε δραστική μείωση των οργανικών συνθέσεων, με το 50% των ναυτεργατών γενικών υπηρεσιών να πετιούνται στην ανεργία. Απόδειξη του «μακελειού» στις οργανικές συνθέσεις είναι οι 4.656 εγγεγραμμένοι άνεργοι που καταγράφουν ακόμα και τα αναξιόπιστα στοιχεία του ΓΕΝΕ για το Νοέμβρη, δηλαδή 400 παραπάνω σε σχέση με τον Οκτώβρη.

Ενδεικτική της «αξιοπιστίας» των στοιχείων είναι και η αναφορά στον προϋπολογισμό ότι: «Οσον αφορά τα κρουαζιερόπλοια του άρθρου 13 του Ν.Δ. 2687/1953, ο υπολογισμός έγινε με βάση την οργανική σύνθεση των πλοίων που ορίζεται στην εγκριτική πράξη»! Οταν, στο μεταξύ, μέσα στα κρουαζιερόπλοια δεν υπάρχει ούτε για δείγμα ναυτεργάτης με πλήρη δικαιώματα, ώστε ο πλοιοκτήτης να καταβάλλει εισφορές στο ΝΑΤ!

Οσον αφορά «την αμοιβή ναυτικών βάσει ΣΣΕ», υπολογίζουν ότι σ' όλες τις κατηγορίες πλοίων η προβλεπόμενη αύξηση για το 2014 θα είναι 0%. Σημειώνουμε ότι ΣΣΕ έχουν υπογραφεί για το 2013 μόνο σε ακτοπλοϊκά, μεσογειακά - τουριστικά, πορθμεία, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων έχει να υπογραφεί ΣΣΕ από το 2010!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ