Κυριακή 6 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Πάμε για νέους αγώνες»!

Μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ διατυπώνουν τη θέση των οργανώσεών τους για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα, μπροστά στη συνεδρίαση του οργάνου στις 8 Μάη

Πρέπει να συνεχίσουμε! Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, μελών του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ, μπροστά στη συνεδρίαση του οργάνου στις 8 Μάη, που θα έχει σαν αντικείμενο την προετοιμασία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 17 Μάη, ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης. Οι συνδικαλιστές προτείνουν κλιμάκωση του αγώνα, ένταση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και προειδοποιούν ότι κανένας «κοινωνικός διάλογος» δε γίνεται αποδεκτός και καμιά άλλη διαδικασία «διαλόγου», που θα έχει σαν στόχο να ανατραπούν οι ασφαλιστικές κατακτήσεις.

Ο Αντρέας Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, σημειώνει, μιλώντας στο «Ρ»: «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θεωρεί ότι οι κινητοποιήσεις στις 26 Απρίλη και 1η Μάη ανέδειξαν τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας των εργαζομένων. Πρέπει και είναι αναγκαία η συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Για να μπει, από τη μια μεριά, φραγμός στα σχέδια της κυβέρνησης για λεηλασία της Κοινωνικής Ασφάλισης και, από την άλλη, να διεκδικηθούν ώριμα και ρεαλιστικά αιτήματα για καλύτερες συντάξεις, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας. Χρειάζεται να προβληθούν έτσι διεκδικητικά οι θέσεις των εργαζομένων, να υπάρξει αγωνιστική επαγρύπνηση τέτοια που να μην επιτρέψει στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να ξεκόψει από τη γραμμή των κινητοποιήσεων και να αιχμαλωτίσει τις αγωνιστικές διαθέσεις στα γρανάζια ενός κοινωνικού διαλόγου - απάτη».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, Χρήστος Μπούρας, δήλωσε: «Το ΕΚΑ ήταν από τις πρώτες συνδικαλιστικές οργανώσεις που κήρυξαν και την απεργία στις 26 Απρίλη, με ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των αντιπροσώπων του. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω από το να υπερασπίσουμε τη δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Να διεκδικήσουμε τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, να παλέψουμε για να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία, αυτοί που ευθύνονται, για τα ασφαλιστικά ταμεία. Κανένας "κοινωνικός διάλογος" δεν μπορεί να γίνει με την έννοια που του δίνουν, ούτε θα γίνει ποτέ, καθώς έχουμε και την κακή εμπειρία από τους προηγούμενους "διαλόγους", μέσα από τους οποίους πέρασε η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η απόφασή μας είναι να ενταθούν οι αγώνες, γιατί και η απεργία και η Πρωτομαγιά μάς έδειξαν ότι τίποτα δεν κερδίζεται με δήθεν "κοινωνικούς διαλόγους", αλλά μόνο με αγώνα. Αυτή την εντολή έχουμε από τους εργαζόμενους, προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε».

Ο Χρήστος Τρεμπέλης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, τόνισε: «Αν δεν αποσύρουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα, αυτός ο αγώνας δεν πρέπει να σταματήσει. Παλεύουμε για να γίνουν δεκτές οι προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για δημόσια, καθολική και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, βελτίωση των συντάξεων, καθώς και της Υγείας και της Πρόνοιας, γενικότερα ζητήματα που είναι δεμένα με την Κοινωνική Ασφάλιση. Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ανατραπούν οι κατακτήσεις των εργαζομένων. Πιστεύουμε ότι από αυτά δεν πρέπει να κάνει βήμα πίσω το συνδικαλιστικό κίνημα. Πάμε για νέους αγώνες, αυτή είναι και η απόφαση του Εργατικού Κέντρου».

Το μέλος του Γενικού Συμβουλίου Κώστας Αβραμόπουλος, συνδικαλιστής από τη Θεσσαλονίκη, δήλωσε στο «Ρ»: «Εδώ που φτάσαμε, αν οι εργαζόμενοι δείξουν την ίδια αποφασιστικότητα που έδειξαν στις δυο προηγούμενες κινητοποιήσεις, μπορούν, όχι μόνο να βάλουν φρένο στην αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης, αλλά και να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών τους. Ο αγώνας επιβάλλεται να κλιμακωθεί, δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες και εφησυχασμό. Στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" και της "μηδενικής βάσης", στα δημαγωγικά κηρύγματα και τους ελιγμούς της κυβέρνησης, μπορούμε και πρέπει να απαντήσουμε με αγώνες διεκδικητικούς. Η Κοινωνική Ασφάλιση αποτελεί βασική, θεμελιακή κατάκτηση, μας αφορά όλους και είναι επιτακτική ανάγκη το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και η μικρομεσαία αγροτιά και οι ΕΒΕ, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, η νεολαία, να συναντηθούν στους δρόμους του αγώνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ