Σάββατο 4 Γενάρη 2014 - Κυριακή 5 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΙΝΑ
Εμβάθυνση των καπιταλιστικών σχέσεων στη γεωργία

Σειρά «μεταρρυθμιστικών ενεργειών» στον αγροτικό της τομέα ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση της Κίνας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία, η εκπαίδευση του αγροτικού πληθυσμού στις σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους, αλλά και η δυνατότητα μετατροπής σε μετοχές των υφιστάμενων καλλιεργητικών δικαιωμάτων που παρέχονται σε αγρότες για τη δημιουργία μεγάλης κλίμακας αγροτικών επιχειρήσεων.

Σκοπός του παραπάνω «μεταρρυθμιστικού» προγράμματος, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, είναι η χώρα - που σήμερα θρέφει το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού μέσω μιας αγροτικής γης που αντιπροσωπεύει το 7% των παγκόσμιων καλλιεργούμενων εκτάσεων - να εξασφαλίσει τη διατροφική ασφάλεια των κατοίκων της. Η εισαγωγή των νέων μεθόδων στη γεωργική παραγωγική διαδικασία προβλέπει την «ενθάρρυνση» των αγροτών να μεταφέρουν τα καλλιεργητικά τους δικαιώματα σε μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν την ετήσια παραγωγή αγροτοδιατροφικών προϊόντων, ενώ οι ίδιοι θα παραμένουν νομικά «ιδιοκτήτες» των εδαφών.

Παράλληλα, προετοιμάζεται η δυνατότητα εισαγωγής «χρηματοπιστωτικών εργαλείων» μακράς διάρκειας, όπως η παροχή δανείων «χαμηλού κόστους» καθώς κι ένας μηχανισμός ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής, που θα λαμβάνει υπόψη τα «ρίσκα» του αγροτικού τομέα. Επίσης η κινεζική κυβέρνηση έθεσε ως ελάχιστο όριο καλλιεργούμενων εκτάσεων τα 120 εκατ. εκτάρια ετησίως, τα οποία θα διατηρούνται με «αυστηρότητα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ