Τρίτη 8 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Διώξεις εκπαιδευτικών για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες»

Προϊστάμενος Β/βάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη ενεργοποίησε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, παρόλο που αυτή έχει «παγώσει» από το ίδιο το υπουργείο

Στο υπηρεσιακό συμβούλιο της Β΄ Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης (Β΄ ΠΥΣΔΕ) παραπέμφθηκαν 10 εκπαιδευτικοί, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας και ο ταμίας του ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ, με την κατηγορία ότι διέπραξαν τα αδικήματα της «παράβασης υπηρεσιακού καθήκοντος και της σοβαρής απείθειας», επειδή «αρνήθηκαν να υποβάλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης», ενεργώντας σύμφωνα με σχετική απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Την πειθαρχική δίωξη των συνδικαλιστών και των εκπαιδευτικών άσκησε ο προϊστάμενος του 1ου Γραφείου της Β΄ Διεύθυνσης, Ευάγγελος Κουλουμπής, με το πρόσχημα πως τα παραπάνω αδικήματα επισύρουν ποινή μεγαλύτερη απ' αυτή που μπορεί να επιβληθεί από τον ίδιο. Ο εν λόγω προϊστάμενος προχώρησε στην πράξη αυτή ενεργοποιώντας τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών (με αριθμ. πρωτοκόλλου ΔΙΔΑΔ/Φ50/497οικ.2432/1-2-2001), στην οποία σημειώνεται πως «δεδομένου ότι η μη υποβολή συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα ακολουθείται η διαδικασία του πειθαρχικού ελέγχου του υπαλλήλου». Ωστόσο, αυτό συμβαίνει τη στιγμή που το υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινώσει προς την ΑΔΕΔΥ - η οποία προσέφυγε στο ΣτΕ - πως παγώνει η εφαρμογή των εγκυκλίων του για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από τους δημοσίους υπαλλήλους, μέχρι την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Β΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης - μέλη της οποίας είναι και οι 10 εκπαιδευτικοί που διώκονται - καλεί τον προϊστάμενο Ε. Κουλουμπή να ανακαλέσει τις παραπομπές και προειδοποιεί πως αν δε σταματήσει η πειθαρχική δίωξη των εκπαιδευτικών, θα προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Με ανακοίνωσή της επίσης σημειώνει: «Αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για προσωπική πρωτοβουλία του κ. προϊσταμένου, ο οποίος εμφανίζεται "βασιλικότερος του βασιλέως", ή αν η παραπομπή συναδέλφων εγκαινιάζει μια νέα τακτική της Διοίκησης απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών, προκειμένου να καμφθεί η αντίσταση που προβάλλει σε αυταρχικές επιλογές της κυβέρνησης. Γιατί, ουσιαστικά, η πειθαρχική δίωξη των συναδέλφων μετατρέπει σε "αδίκημα", σε πειθαρχικό παράπτωμα, την εφαρμογή των αποφάσεων των συλλογικών τους οργάνων και τις διεκδικήσεις τους.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάψει να αντιμετωπίζει τους δημόσιους υπαλλήλους ως εξ ορισμού φοροφυγάδες ή καταχραστές του δημοσίου χρήματος, εξαναγκάζοντάς τους να υποβάλλουν την υποτιμητική δήλωση περί "πόθεν έσχες", τη στιγμή μάλιστα που μένουν στο απυρόβλητο οι "έχοντες και κατέχοντες" αυτού του τόπου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ