Τρίτη 8 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΚΕ
Να αναβαθμιστεί η ναυτική εκπαίδευση

Την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και τα προβλήματα των σπουδαστών τους, αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Λιάνα Κανέλλη προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή.

«Στρατιωτικοποιημένη, κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο των εφοπλιστών και με αναχρονιστικά προγράμματα σπουδών, επισημαίνεται στην Ερώτηση, είναι η εκπαίδευση που παρέχουν οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) της χώρας μας. Πρόκειται για μια κατάσταση που επιδεινώνεται διαρκώς μέσα στη γενικότερη όξυνση των προβλημάτων παιδείας, προκαλώντας κινητοποιήσεις των σπουδαστών, που καταγγέλλουν: Από τις ναυτικές σχολές απουσιάζει το επιστημονικό εκπαιδευτικό προσωπικό. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της υποδομής. Τα βιβλία είτε λείπουν είτε το περιεχόμενό τους είναι εντελώς αναχρονιστικό. Οι εφοπλιστές παίζουν τον καθοριστικό ρόλο στα πιο κρίσιμα ζητήματα. Την εφαρμογή των εσωτερικών κανονισμών, που είναι αντιδημοκρατικοί και αυταρχικοί, εποπτεύουν οι λιμενικοί. Αναγκάζονται να εργάζονται, για ένα χρόνο, ουσιαστικά χωρίς εργατικά δικαιώματα και, μάλιστα, οι εφοπλιστές που τους απασχολούν, επιχορηγούνται από το κράτος».

«Από τα παραπάνω είναι φανερό, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του Κόμματος, ότι επιδιώκεται η διαμόρφωση υπάκουων εργαζόμενων με στενή ειδίκευση, χωρίς κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα σε θάλασσα και σε στεριά, απόλυτα εξαρτημένων από το εφοπλιστικό κεφάλαιο».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, στην κατεύθυνση της συνολικής αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης, που σημαίνει: Την ανωτατοποίηση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και την υπαγωγή τους στην ευθύνη του υπουργείου Παιδείας. Τη διαμόρφωση των κατάλληλων προγραμμάτων σπουδών. Τη στελέχωσή τους με το αναγκαίο επιστημονικό - εκπαιδευτικό προσωπικό. Την αποστρατιωτικοποίηση τους, με την άμεση απομάκρυνση των λιμενικών και την κατάργηση των αντιδημοκρατικών - αυταρχικών εσωτερικών κανονισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ