Πέμπτη 16 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σαράντα χρόνια μετά

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη παίζεται το έργο του Πέτερ Βάις «Ασμα για το σκιάχτρο της Λουσιτάνιας», παράλληλα με τα «Επείγοντα περιστατικά» του Αρκά.

Το έργο είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 1973 πάλι στη «Στοά» και η παράσταση εκείνη είχε κινητοποιήσει ιδιαίτερα τις τότε αστυνομικές αρχές, που καραδοκούσαν να βρουν την ευκαιρία για να το κατεβάσουν, παρ' όλο που η λογοκρισία είχε δώσει άδεια παρουσίασης (κόβοντας εξήντα στίχους από το φινάλε του έργου). Μια τέτοια ευκαιρία τους δόθηκε στις 17 Νοέμβρη, με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και έκλεισαν το Θέατρο για είκοσι μέρες. Η παράσταση εκείνη είχε δώσει την ευκαιρία στους φοιτητές της εποχής να εκτονώνουν όλο τους το μένος για τη χούντα και οι οργανωμένες φοιτητικές παραστάσεις ήταν ένα είδος εσωτερικής διαδήλωσης, αν και πολλές φορές εξελίσσονταν σε πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους του Ζωγράφου, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν.

Από τότε, το έργο δεν έχει ξαναπαιχτεί από άλλο θίασο. Το τωρινό του ανέβασμα, πραγματοποιείται από τους τρεις τότε συντελεστές: Τον συνθέτη Μιχάλη Γρηγορίου, τον σκηνοθέτη Θανάση Παπαγεωργίου, με καινούργια μουσική και σκηνοθεσία και με την ίδια μετάφραση του Θεόφιλου Φραγκόπουλου, που δε ζει πια. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είχε κάνει ο νεαρός τότε σκηνογράφος Γιώργος Ζιάκας, στην πρώτη του σκηνογραφική παρουσία. Τώρα τα επιμελήθηκε η Λέα Κούση.

Παίζουν: Εύα Καμινάρη, Λεονάρδος Μπάτης, Γιώργος Πέππας, Χριστίνα Πλατανιώτη, Ευδοκία Σουβατζή, Θοδωρής Τουμπάνος, Κοραλία Τσόγκα και ο φλαουτίστας Νικόλας Φραγκοπανάγος. Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη στις 7.00 μ.μ. Πέμπτη στις 9.00 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ