Πέμπτη 23 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΓΚΑΒΙΝ ΧΟΥΝΤ
Ender’s Game

Η ταινία καταμαρτυρεί πώς η φασιστική αισθητική διακινείται μέσα από ιδεοληπτικές κατασκευές μυθοπλασίας που έρποντας μολύνει το φάσμα της σύγχρονης δημοφιλούς κουλτούρας. 50 χρόνια πριν, εξωγήινα μυρμήγκια (sic!) επιτέθηκαν στον πλανήτη Γη να τον αποικίσουν. Βεβαίως κι ενίκησαν τα ανθρώπινα όντα! Ωστόσο, επειδή οι απώλειες ήταν τεράστιες οι ιμπεριαλιστές «εγκέφαλοι» άρχισαν πάραυτα να προετοιμάζουν την επόμενη αναμέτρηση. Οι «σοφοί» κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αποτελεσματικότερο στοιχείο για την υπεράσπιση της Γης ήταν τα παιδιά. Τα ιδιαζόντως προικισμένα όμως και χαρισματικά, τα ικανά να αναπτύσσουν στρατηγικές πέρα από νόρμες, και να ελέγχουν συμπεριφορές αποστασιοποίησης και ταυτόχρονα ισχυρής ηγεσίας, σε πνεύμα στρατιωτικό. Ο Εnder είναι ο καταλληλότερος!

Δραματουργικά, η ταινία ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της ανοησίας ενός βιντεοπαιχνιδιού. Με το χιτλερικό ευαγγέλιο «Ο Αγών μου» στο χέρι, το επαίσχυντο φιλμ συνιστά μνημείο μεταμοντέρνας αισθητικής με τεχνικές κομπιουτερίστικες, οικτρές κοινοτοπίες, πνιγμένες στη φασιστική κακογουστιά και τον ολοκληρωτισμό της αντιδραστικότερης των βιομηχανοποιημένων πλέον ρητορειών. Σε άριστη συνεργασία με τους διαμορφωτές του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, το Χόλιγουντ πουλά την πραμάτεια του στους όπου Γης, εκούσια ανεγκέφαλους πελάτες του. Δοξασία στον προληπτικό ολοκληρωτικό πόλεμο σε περιτύλιγμα φασιστικής αμπελοφιλοσοφίας. Αυτό που διαφοροποιεί το φιλμ από τα παραμύθια του τρίτου Ράιχ είναι το «πολυεθνικό» μείγμα που ενώνεται στην κοινή υπόθεση! Σημειωτέον, το 1985, μόλις κυκλοφόρησαν οι άρρωστες φαντασιώσεις του φανατικού μορμόνου Ορσον Σκοτ Καρντ το... πολύτιμο αυτό βιβλίο καταχωρήθηκε αμέσως στις «λίστες λογοτεχνίας» του σώματος των πεζοναυτών, ειδικά για τους μελλοντικούς αξιωματικούς! Ο εχθρός που, έτσι του 'ρθε, δεν είχε τι να κάνει βρε αδελφέ, επιτέθηκε στη Γη, δεν έχει ανθρώπινο πρόσωπο, κάτι που διευκολύνει τον αφανισμό του. Σε ατμόσφαιρα βαγκνερικού μυστικισμού, με θρησκευτικής λατρείας μνους για τον Αρχηγό/Μεσσία. Απεχθές, μονόπλευρο μείγμα σαθρής συναισθηματικότητας. Αιχμή η εμφάνιση του Προέδρου των ΗΠΑ - ως αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων.

Ως εξυπνότερα λογιάζονται τα παιδιά που ασχολούνται μέρα - νύχτα με τα προσομοιωμένα βίαια παιχνίδια βίντεο. Αυτά συνιστούν την ελπίδα του ΝΑΤΟ κι εκπαιδεύονται σύμφωνα με το πρότυπο των πεζοναυτών: Στην ομάδα δεν υπάρχουν φίλοι, μόνο ανταγωνιστές. Σκέψου όσο κι ό,τι θέλεις, απαγορεύεται όμως να εξωτερικεύεις τις σκέψεις σου. Ακολουθώντας τους «κανόνες» χάνεις, ακολουθώντας τη βία κερδίζεις. Μακάρι να υπήρχε άλλος τρόπος αλλά, ο πόλεμος είναι... αναπόφευκτος. Η γενοκτονία παρουσιάζεται σαν ηρωισμός και την ξεπερνάς με μια συγνώμη...

Τώρα ό,τι και να λέει η σαπίλα του Χόλιγουντ, έχει πια περίτρανα αποδειχθεί ότι εχθρός της ανθρωπότητας / Γης είναι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί που ισοπεδώνουν φύση κι ανθρώπινο γένος στο όνομα του κέρδους.

Παίζουν: Χάρισον Φορντ, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Ασα Μπάτερφιλντ, Βιόλα Ντέιβις, κ.ά.

Παραγωγή: ΗΠΑ (2013)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Σκύλλα (2014-07-10 00:00:00.0)
This is the end… (2013-08-01 00:00:00.0)
Zero Dark Thirty (2013-02-21 00:00:00.0)
«Και οι δήμιοι πεθαίνουν» (2012-12-16 00:00:00.0)
Τα αίμα του ποιητή (2010-05-20 00:00:00.0)
Δεν υπάρχουν αθώες ταινίες... (2007-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ