Πέμπτη 8 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
Δεν υπάρχουν αθώες ταινίες...

...ούτε αθώοι δημιουργοί!

Πέντε οι νέες ταινίες της βδομάδας. Ανάμεσά τους η πολυσυζητημένη και πολυβραβευμένη στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης ταινία της Αγγελικής Αντωνίου, «Eduart». Ενα καυτό θέμα, που όμως αντιμετωπίστηκε από τη σκηνοθέτιδα με θρησκευτική αντίληψη και σκοπιμότητες! (Αλβανός μετανάστης «ωριμάζει» από το δύσκολο και περιπετειώδες «της ζωής του ταξίδειον»)! «Ο Συνταγματάρχης», του Λοράν Ερμπιέ (σενάριο Κώστας Γαβράς - Ζαν Κλοντ Γκουρμπέργκ, παραγωγή Μισέλ Ρέι Γαβρά), καταπιάνεται με τον εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο της Αλγερίας και παραποιεί - σκόπιμα βέβαια - την ιστορική πραγματικότητα! Θύτες και θύματα στο ίδιο τσουβάλι!

Η Κίνα επιμένει ...αυτοκρατορικά! Ο Φενγκ Σιάογκανγκλ με το «Δείπνο Δολοφόνων» απειλεί το Χόλιγουντ! Ενα ακόμα «ιστορικό» αυτοκρατορικό δράμα. Μια άρτια κατασκευή και μια, εξίσου, άρτια αισθητική! Στον αντίποδα η ταινία της Αντρέα Αρνολντ «Red Road». Αυτή ασχολείται με τις «ψυχές» των απλών ανθρώπων, αλλά, από σπόντα ή και καθόλου, δυστυχώς, και με τις κάμερες που μας παρακολουθούν! Χαμηλοί τόνοι, μικρή παραγωγή.

Αφησα τελευταίους τους αιματοβαμμένους και φασιστικούς «300», του Ζακ Σνάιντερ, οι οποίοι, με την κακογουστιά τους και τον χυδαίο βιασμό της ιστορίας, εξόργισαν ακόμα και τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μεϊμαράκη, όταν τους είδε στο πρόσφατο φεστιβάλ του Βερολίνου! Και λέω ακόμα και τον κ. Μεϊμαράκη, γιατί η κυβέρνηση Καραμανλή ακριβώς σε τέτοιου είδους κινηματογραφικές συμπαραγωγές στοχεύει. Μην περιμένετε, βέβαια, να αλλάξουν ρότα. Ανειλημμένες υποχρεώσεις εκτελούν!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ