Κυριακή 26 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
Οι περικοπές «σβήνουν» τον ειδικό χαρακτήρα του νοσοκομείου

Τα κονδύλια και τα κρεβάτια μειώνονται, αλλά οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία αυξάνονται

Κινητοποίηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, αγωνιστικών φορέων ασθενών και Λαϊκών Επιτροπών ενάντια στην κατάργηση των κλινικών
Κινητοποίηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, αγωνιστικών φορέων ασθενών και Λαϊκών Επιτροπών ενάντια στην κατάργηση των κλινικών
Η κυβερνητική προπαγάνδα για «σπατάλες», για πολλές δημόσιες δομές που δεν χρειάζονται και για περικοπές που «νοικοκυρεύουν» και βελτιώνουν τις υπηρεσίες Υγείας, αποδεικνύεται ψέμα και στην περίπτωση του Νοσοκομείου «Σωτηρία».

Την ώρα που οι πνευμονολογικές κλινικές στα άλλα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής είναι ανεπαρκείς, στο «Σωτηρία» με το νέο οργανισμό, μέσα στο 2013, έκλεισαν 4 Πνευμονολογικές Κλινικές και το Τμήμα Κυστικής Ινωσης, καταργήθηκαν δεκάδες κρεβάτια. Οι Πνευμονολογικές Κλινικές μειώθηκαν σε 7 και συνενώθηκαν οι δύο Θωρακοχειρουργικές Κλινικές σε μία. Αναμένεται να κλείσουν ακόμη 3 κλινικές, 1 Πνευμονολογική, η Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας και η ΩΡΛ. Μάλιστα, σε ορισμένες από τις κλινικές που έκλεισαν γίνονταν και εξειδικευμένες εξετάσεις των πνευμόνων. Πλέον είναι ορθάνοιχτος ο δρόμος για τους επιχειρηματίες να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους και σε αυτόν τον τομέα.

Αλλά και οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου «Σωτηρία», που είναι ιδιαίτερα σημαντικές, δεν μπορεί να πωλούνται σε ασθενείς κι ασφαλιστικά ταμεία, αλλά απαιτείται να αναπτυχθούν με κρατική χρηματοδότηση και να έχουν όλοι δωρεάν πρόσβαση. Εκτός από Πνευμονολογικές και Θωρακοχειρουργικές κλινικές, λειτουργούν: Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ειδικά τμήματα επεμβατικής πνευμονολογίας και βρογχοσκόπησης, άσθματος, Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, μελέτης κι αντιμετώπισης διαταραχών ύπνου, διακοπής καπνίσματος, τμήματα πνευμονικής αποκατάστασης, αντιφυματικό και ανθεκτικής φυματίωσης, άλλα ειδικά τμήματα για αναπνευστικά νοσήματα. Επίσης, στο νοσοκομείο εκπαιδεύονται προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Οι ανάγκες «βαφτίζονται» ...σπατάλη


Οι πραγματικές ανάγκες ποτέ δεν καλύπτονταν πλήρως, όμως τα τελευταία χρόνια οι περικοπές των κρατικών δαπανών στην Υγεία είναι ανελέητες. Με τη μείωση κρεβατιών, τη μη πρόσληψη προσωπικού, τις ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό, τις περικοπές για φάρμακα, υγειονομικό υλικό και τρόφιμα ο ετήσιος προϋπολογισμός του Νοσοκομείου «Σωτηρία» μειώνεται σταθερά: Από 63.500.640 ευρώ το 2010, σε 51.977.364 ευρώ το 2011, 36.514.020 ευρώ το 2012, 31.940.000 ευρώ το 2013. Ο φετινός προϋπολογισμός ίσα που ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ... Ο κατήφορος δεν θα σταματήσει αν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, με ασθενείς, φορείς και άλλα σωματεία δεν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Μπορεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να εστιάζουν σκόπιμα σε φαινόμενα «διαφθοράς», «κατασπατάλησης» κ.λπ. για να μην υπάρχουν λαϊκές αντιδράσεις, όμως στην πραγματικότητα τα χρήματα που κόβονται λείπουν από παρεχόμενες υπηρεσίες, κρεβάτια, φάρμακα. Οι ασθενείς «πληρώνουν» στο τέλος, είτε από το υστέρημά τους, είτε με το «κόστος» της επιβάρυνσης της υγείας τους.

«Βλέπουμε συνέχεια ανθρώπους που πουλάνε ό,τι έχουν για να θεραπευτούν, αλλά και ορισμένους που απλά δεν κάνουν θεραπεία...», σημειώνουν εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων.

Ταυτόχρονα με τη μείωση των νοσοκομειακών κρεβατιών στα 710 - από 1.000 που προβλέπονταν στον προηγούμενο οργανισμό αλλά μόλις τα 785 λειτουργούσαν - ο αριθμός των νοσηλευθέντων ασθενών αυξάνει. Από 42.240 το 2011 σε 45.011 το 2012 και 23.551 το Α΄ εξάμηνο του 2013. Αυτό σημαίνει ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υποβαθμίζονται, ο χρόνος νοσηλείας πρέπει εκ των πραγμάτων - και όχι αποκλειστικά με επιστημονικά κριτήρια - να μειωθεί. «Χαρακτηριστικά, αύριο το πρωί (σ.σ. Τετάρτη) εφημερεύουν κλινικές με μηδέν κενά κρεβάτια. Συχνά δίνουμε εξιτήριο σε ασθενείς για να αδειάσουν κρεβάτια και να έρθει ο επόμενος», λένε εκπρόσωποι του σωματείου. Επιπλέον, λόγω έλλειψης κρεβατιών οι προγραμματισμένες εισαγωγές και η έναρξη θεραπειών έχουν μεγάλες αναμονές.

Το τελευταίο ενδέχεται να έχει «θανατηφόρες» συνέπειες στους ασθενείς με ογκολογικά νοσήματα πνεύμονα, το 80% των οποίων πανελλαδικά διαγιγνώσκονται και θεραπεύονται στο «Σωτηρία», με περίπου 3.000 νέους ασθενείς και 10.000 συνεδρίες χημειοθεραπείας ετησίως για καρκίνο του πνεύμονα. Ωστόσο, στο νοσοκομείο δεν λειτουργεί Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα και γενικότερα υπάρχει έλλειψη ακτινοθεραπευτικών τμημάτων στη χώρα. Επίσης, δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος και οι ασθενείς του «Σωτηρία» παραπέμπονται αλλού για μαγνητικές.

Από τα 20 κρεβάτια των δύο Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, τα 14 δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Στο χώρο του «Σωτηρία» υπάρχουν πολλά κτίρια αναξιοποίητα που αν ανακαινιστούν, εξοπλιστούν και στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό μπορούν να αποτελέσουν χώρο φιλοξενίας για παραμονή ασθενών τελικού σταδίου (hospice).

Φέρνουν φάρμακα από το σπίτι!

Ασθενείς κι εργαζόμενοι του νοσοκομείου λένε πως ανά περιόδους λείπουν ακόμη και βασικά φάρμακα: «Εχει καθιερωθεί, τα χάπια που παίρναμε πριν τη νοσηλεία να τα αγοράζουμε μόνοι μας». «Τους λέμε να τα έχουν μαζί τους για την περίπτωση που θα λείψει από το νοσοκομείο».

Πράγματι, οι φαρμακευτικές δαπάνες του νοσοκομείου ανάμεσα στο 2008 και στο 2012 μειώθηκαν στο μισό, μετακυλίοντας το κόστος στις τσέπες των ασθενών: Από 29.993.573 ευρώ, σε 15.151.260 ευρώ. Το Α' εξάμηνο του 2013 δαπανήθηκαν 5.925.428 ευρώ για φάρμακα.

«Φέτος η δαπάνη για φάρμακα κατέβηκε στα 9 εκατ. ευρώ. Και με 13 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι, τα μισά φάρμακα τα αγόραζαν οι ασθενείς», σημειώνουν εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Σαν προσωπικό ασφαλείας

Οπως καταγγέλλουν νοσηλευτές Πνευμονολογικής Κλινικής, «η έλλειψη προσωπικού είναι τέτοια ώστε λειτουργούμε σε μόνιμη βάση σχεδόν με προσωπικό ασφαλείας, δηλαδή με το ελάχιστο που απαιτείται σε περιπτώσεις όπως αργίες, απεργίες κ.λπ.». Αποτέλεσμα αυτού είναι τα δεκάδες οφειλόμενα ρεπό, οι συνεχόμενες βάρδιες, η υπερεντατικοποίηση.

Νοσηλευτές περιγράφουν τα απάνθρωπα ωράρια: «Τα προγράμματα "βγαίνουν" μόνο αν δουλεύουμε κάποιες μέρες ως εξής: Ερχόμαστε απόγευμα και σχολάμε στις 11 το βράδυ. Το επόμενο πρωί πιάνουμε δουλειά στις 7, σχολάμε στις 3 μ.μ. και ξαναρχόμαστε για δουλειά στις 11 το βράδυ μέχρι το πρωί!».

Σύμφωνα με το Σύλλογο Εργαζομένων το νοσηλευτικό προσωπικό ποτέ δεν επαρκούσε, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά 30%. Ο προσανατολισμός υπουργείου και διοικήσεων είναι, αντί να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, να συνεχιστούν οι καταργήσεις τμημάτων και κλινικών, σε αντιπαράθεση με τις ανάγκες των ασθενών για ανάπτυξη των δημόσιων δομών.

Ορισμένα κρεβάτια των κλινικών που καταργήθηκαν «μοιράστηκαν» στην ευθύνη των υπόλοιπων κλινικών. «Η δική μας κλινική έχει χρεωθεί περίπου 12 κρεβάτια επιπλέον από τα 36. Οι γιατροί ανεβοκατεβαίνουν στους ορόφους και πηγαινοέρχονται στα διάφορα κτίρια για να παρακολουθούν όλους τους ασθενείς. Στη βάρδια είμαστε 2 νοσηλευτές για δεκάδες ασθενείς», λένε νοσηλευτές της 9ης Πνευμονολογικής Κλινικής.

«Οι συνθήκες μέρα με τη μέρα χειροτερεύουν με αντίκτυπο πρώτα και κύρια στους ασθενείς. Δεν προλαβαίνουμε. Ο,τι γίνεται είναι με την υπεράνθρωπη προσπάθεια του νοσηλευτικού, ιατρικού, βοηθητικού προσωπικού. Ομως, δεν είναι πάντα εφικτό να καλύπτουμε τα κενά. Πολλές φορές δεν έχουμε ούτε την υποδομή, ούτε τις προϋποθέσεις. Πάντα κάποιο υλικό λείπει, φέρνουν το ένα, λείπει το άλλο...», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Εκτεθειμένοι στην ακτινοβολία

Εκτός από το ακτινολογικό και τον αξονικό τομογράφο στο «Σωτηρία» υπάρχει τμήμα πυρηνικής ιατρικής εξοπλισμένο με γ - κάμερα για εξειδικευμένες εξετάσεις (π.χ. για σπινθηρογραφήματα οστών ή αερισμό - αιμάτωση πνευμόνων). Το λιγοστό παραϊατρικό προσωπικό δουλεύει υπερεντατικά με μεγάλους κινδύνους για την υγεία του.

Οι εργαζόμενοι που είναι εκτεθειμένοι στην ιοντίζουσα ακτινοβολία σημειώνουν: «Φοράμε δοσομετρητή ακτινοβολίας που ελέγχεται από τον "Δημόκριτο". Ομως, τα μέτρα προστασίας δεν πρέπει να εξαντλούνται εκεί». Θα έπρεπε τα ωράρια να είναι μειωμένα, το προσωπικό περισσότερο ώστε να μην είναι τόσο εντατική η δουλειά, να προβλέπονται επιπλέον άδειες (σ.σ. με νόμο του ΠΑΣΟΚ επί υπουργίας Α. Λοβέρδου καταργήθηκαν προστατευτικά μέτρα, όπως η ακτινολογική άδεια).

Τόσο οι εργαζόμενοι που εκτίθενται στην ακτινοβολία, όσο και όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, που εκτίθενται σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες επαγγελματικού κινδύνου επιβάλλεται να παρακολουθούνται συστηματικά από γιατρό εργασίας - που δεν υπάρχει - και να κάνουν τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ