Τρίτη 28 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Στενή συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Συνάντηση του Δ. Αβραμόπουλου με τον υπουργό Αμυνας της ΠΓΔΜ

Τη θέση των ελληνικών κυβερνήσεων στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, στη συνάντησή του χτες με τον ομόλογό του από τη γειτονική χώρα, Ταλάτ Τζαφέρι. Και οι δύο εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι που οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά σε στρατιωτικό επίπεδο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για την υλοποίηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Ο Τ. Τζαφέρι, Αλβανός, πρώην ηγετικό στέλεχος του UCK, διορίστηκε υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ στον πρόσφατο μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης Γκρούεφσκι. Προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI, του Αλί Αχμέτι. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υπουργού Αμυνας της γειτονικής χώρας στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας.

Στη συνάντηση των δύο υπουργών, εξετάστηκαν θέματα που αφορούν στη συνεργασία των δύο χωρών στο στρατιωτικό τομέα, οι σχέσεις της ΠΓΔΜ με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Επιπλέον, σε επίπεδο αξιωματικών των δύο Γενικών Επιτελείων, υπογράφηκε για το 2014 μονοετής συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που, μεταξύ άλλων, προβλέπει διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και φοίτηση αξιωματικών από την ΠΓΔΜ στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές.

Παρά τις διαφορές των δύο χωρών, στο πλαίσιο προώθησης κοινών συμφερόντων των αστικών τάξεων των δύο κρατών και της ένταξης των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών υφίσταται ήδη από το 1999. Τότε, στο πλαίσιο «υπουργικής πρωτοβουλίας» για την «άμυνα» των χωρών της περιοχής, σχηματίστηκε η πολυεθνική Ταξιαρχία ΝΑ Ευρώπης SEEBRIG (από Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Βουλγαρία, Αλβανία, Ρουμανία και ΠΓΔΜ, αποτελείται από περίπου 4.000 άνδρες και σήμερα εδρεύει στη Λάρισα). Η ΠΓΔΜ είχε τη διοίκησή της (Σεπτέμβρης 2011 - Αύγουστος 2013), ενώ για το 2014 έχει την προεδρία της «Ατυπης Ομάδας Νοτιοανατολικής Ευρώπης» του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της «εταιρικής σχέσης» κρατών εκτός ΝΑΤΟ με το ΝΑΤΟ, «Σύμπραξη για την Ειρήνη».

Στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Ελληνας ΥΕΘΑ χαρακτήρισε τον Τζαφέρι «ρεαλιστή πολιτικό»: «Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει βήματα στην κατεύθυνση της επίλυσης του θέματος της ονομασίας και, για το σκοπό αυτό, έχει προτείνει ένα ρεαλιστικό και δίκαιο πλαίσιο διευθέτησης. Η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη, ξεκάθαρη και λειτουργική και να μην αφήνει περιθώρια για ανιστόρητες αξιώσεις», πρόσθεσε.

Ο Τ. Τζαφέρι, ουσιαστικά, επιβεβαίωσε την έγνοια της κυβέρνησής του να εμπλακεί ακόμα βαθύτερα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς: «Ακόμη μία φορά συμφωνήσαμε πως αυτό (σ.σ. η ονομασία των Σκοπίων) δε θα σταθεί εμπόδιο για να ενισχύσουμε όλα τα πεδία συνεργασίας των υπουργείων μας (...) Ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί μία κοινώς αποδεκτή λύση στο εγγύς μέλλον, που θα ανοίξει το δρόμο για να επιτύχουμε την ιδιότητα του πλήρους μέλους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς (βλ. ΝΑΤΟ)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ