Παρασκευή 31 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.-- Εκλεισε χθες στο Ελ Σαλβαδόρ η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιούνται την Κυριακή 2 Φλεβάρη. Ο Σαλβαδόρ Σάντσες Σερόν του κυβερνώντος Μετώπου Φαραμπούτο Μάρτι, με πρόγραμμα σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης φέρεται να έχει προβάδισμα από τον νεοφιλελεύθερο Νόρμαν Κιχάνο της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Συμμαχίας.

ΚΑΪΡΟ.-- Οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν χτες 11 μέλη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» με την κατηγορία ότι διατηρούσαν σελίδες στον κόμβο κοινωνικής δικτύωσης, Facebook, υποκινώντας σε βία κατά της αστυνομίας.

ΣΟΦΙΑ.-- Αιφνιδιασμό στα πολιτικά κόμματα προκαλεί η προχτεσινοβραδινή πρόταση του Προέδρου της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για τα βασικά χαρακτηριστικά του εκλογικού συστήματος στη χώρα. Σύμφωνα με την πρόταση Πλέβνελιεφ, στις επικείμενες ευρωεκλογές, οι Βούλγαροι θα κληθούν, ταυτόχρονα, να απαντήσουν αν στηρίζουν την πλειοψηφική εκλογή μέρους των βουλευτών, την εφαρμογή της υποχρεωτικής ψηφοφορίας και της άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος μέσω διαδικτύου.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε επίθεση που πραγματοποίησαν ισλαμιστές ένοπλοι σε κτίριο που ανήκει στο ιρακινό υπουργείο Μεταφορών στη βορειοδυτική Βαγδάτη.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Η κροατική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι απορρίπτει την πώληση ποσοστού 75% του μετοχικού κεφαλαίου, που κατέχει το κράτος στην κροατική εταιρεία σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών «HZ Cargo», στον όμιλο επιχειρήσεων «Grampet», που ελέγχει ο Ρουμάνος επιχειρηματίας Γκρούια Στόικα. Η ανακοίνωση έγινε στον απόηχο της προχθεσινής σύλληψης του Στόικα, με ένταλμα των εισαγγελέων της ρουμανικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA), για την προσπάθειά του να εξαγοράσει το άνοιγμα φακέλου προσφοράς σε διαγωνισμό, ανταγωνίστριας στη δική του εταιρείας, δωροδοκώντας γνωστό δικηγόρο.

ΛΑΝΣΙΝΓΚ (ΜΙΣΙΓΚΑΝ).-- Σχέδιο κατάργησης 700 θέσεων εργασίας στην εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης του Ντιτρόιτ (DWSD) αποκάλυψε χτες η εφημερίδα «Detroit News» στη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας Μίσιγκαν, που βρίσκεται υπό διαδικασία πτώχευσης και τα κοράκια μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων επιχειρούν να βάλουν στο χέρι δεκάδες οργανισμούς του δήμου της πόλης έναντι πινακίου φακής. Το καλοκαίρι ο δήμος του Ντιτρόιτ (αλλοτινή καρδιά της αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ) είχε υποβάλει αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 9 του αμερικανικού πτωχευτικού δικαίου, μετά την αποτυχία συμφωνίας με τους ομολογιούχους, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους πιστωτές για εξωδικαστική αναδιάρθρωση χρέους άνω των 20 δισ. δολαρίων.

AΤΛΑΝΤΑ.-- Χαοτικές εικόνες στις οδικές αρτηρίες πολλών πόλεων επτά μεσοδυτικών και νότιων πολιτειών των ΗΠΑ προκαλεί το νέο κύμα ψύχους που πλήττει τις περιοχές από το τελευταίο 48ωρο προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 13 ατόμων. Οι αρχικές προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας που υποτίμησαν την επέλαση του νέου κύματος κακοκαιρίας ανάγκασαν χιλιάδες άτομα να διανυκτερεύσουν σε καταστήματα, σε αυτοκίνητα και σε σχολεία καθώς πολλοί δρόμοι έγιναν απροσπέλαστοι λόγω πάγου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Λευκός Οίκος επέκρινε χτες βράδυ έντονα την Κίνα για τους «περιορισμούς» που επιβάλλει στην ελευθερία του Τύπου και κυρίως για τη μεταχείριση των ξένων δημοσιογράφων, με αφορμή την περίπτωση δημοσιογράφου των «New York Times», η βίζα του οποίου δεν ανανεώθηκε από τις κινεζικές αρχές.

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-- Θα αυξήσει τις δυνάμεις που έχει παρατάξει στη Μπανγκόγκ ανακοίνωσε χτες ο στρατός της Ταϋλάνδης, καθώς η κυβέρνηση φοβάται ταραχές ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής. Η αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι θα τις εμποδίσει, ενώ η πρωτεύουσα και τα περίχωρα έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στους δρόμους της Μπανγκόγκ έχουν ήδη «τοποθετηθεί» 5.000 στρατιώτες και 10.000 αστυνομικοί.

NTAKA.-- Μεταξύ των 14 καταδικασμένων σε θάνατο με την κατηγορία του λαθρεμπορίου όπλων σε ομάδες ενόπλων στην Ινδία, είναι ο ηγέτης του βασικού ισλαμιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης «Jamaat e Islami» και πρώην υπουργός Ματιούρ Ραχμαν Νιζαμί.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Το θάνατο τριάντα ανθρώπων (οι 10 αναφέρονται ως ένοπλοι) οδήγησε επιχείρηση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας στη νότια επαρχία της Χελμάντ, ενώ εξουδετερώθηκαν 71 αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί. Στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί και δύο βομβιστές σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τα 287 εκατομμύρια φτάνουν οι αναλφάβητοι ενήλικες στην Ινδία, όπου συγκεντρώνεται το 37% του παγκόσμιου συνόλου όσων δε ξέρουν ανάγνωση και γραφή. Σύμφωνα με την ΟΥΝΕΣΚΟ, το ποσοστό των αλφαβητισμένων αυξήθηκε από 48% το 1991 στο 63% το 2006, αλλά η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού εμπόδισε την περαιτέρω βελτίωση των ποσοστών.

ΠΕΚΙΝΟ.- Στην εξαγορά της «Motorola Mobility» από την Google θα προχωρήσει η κινεζική εταιρεία «Lenovo» έναντι 2,9 δισ. δολαρίων. Η επένδυση θα εξασφαλίσει στη «Lenovo» πρόσβαση στην αμερικανική αγορά και άλλες χώρες. Σήμερα η εταιρεία είναι 4η διεθνώς στις πωλήσεις smartphones.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ