Σάββατο 1 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Δεν είναι σεισμόπληκτο το νησί εκτιμά η κυβέρνηση

Αλλά οι κάτοικοι είναι έξι νύχτες στο δρόμο

Icon

Καμιά περιοχή στην Κεφαλονιά δεν είχε κηρυχτεί μέχρι χτες σεισμόπληκτη, με αποτέλεσμα να μην εκταμιεύονται τα προβλεπόμενα χρήματα, ενώ πάνω από το 40% των σπιτιών της Παλικής που έχουν ελεγχθεί αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αυτό τονίστηκε χτες κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Επιτροπής Αγώνα φορέων της Κεφαλονιάς για την αντισεισμική θωράκιση και την αποκατάσταση των σεισμοπαθών με τον αντιπεριφερειάρχη, Σ. Κουρή. Ετσι, για έκτη νύχτα έξω από τα σπίτια τους διανυκτέρευσαν και χτες οι σεισμόπληκτοι του νησιού. Πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους ή στοιβαγμένοι σε δημόσια κτίρια που έχουν κριθεί κατάλληλα.

Εχουν κατατεθεί 2.000 αιτήσεις ελέγχου οικιών. Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, από την Κυριακή μέχρι την Τετάρτη διενεργήθηκαν 699 αυτοψίες σε κτίσματα της Κεφαλονιάς, από τα οποία 360 χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα για χρήση και 339 κατοικήσιμα. Σε αυτούς τους ελέγχους το 60% των κτισμάτων που χαρακτηρίστηκαν ως μη κατοικήσιμα εντοπίζονται στην περιοχή του Ληξουρίου και το 40% στην περιοχή του Αργοστολίου.

Οπως προέκυψε από τη συνάντηση, τα κτίρια που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι το Γηροκομείο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Δημαρχείο Ληξουρίου, όπως και το γήπεδο Αργοστολίου. Οσον αφορά τα σχολεία, ως ακατάλληλα κρίθηκαν το Λύκειο και 2ο Δημοτικό Ληξουρίου (ολικά), το Γυμνάσιο Αγ. Θέκλας, το Γυμνάσιο Ληξουρίου και το ΕΠΑΛ Ληξουρίου (μερικά). Επίσης, ακατάλληλα είναι το 2ο Γυμνάσιο, το 3ο Γυμνάσιο, το Εσπερινό Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις, το 3ο Νηπιαγωγείο, ο 2ος Παιδικός Σταθμός, το ΙΕΚ Αργοστολίου (ολικά), καθώς και το Νηπιαγωγείο Λακήθρας.

Επισκευές απαιτούνται σε 14 σχολεία του νησιού, στα Δικαστήρια, ενώ εκτεταμένες ζημιές υπάρχουν σε λαογραφικούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς. Οσον αφορά το «Μαντζαβινάτειο» Νοσοκομείο, ο Σ. Κουρής δήλωσε ότι υπάρχει μελέτη από το 2004, βάσει της οποίας δεν θα έπρεπε να λειτουργεί χωρίς πρώτα να αποκατασταθούν τα προβλήματα ασφάλειας στην ανατολική πλευρά του κτιρίου. Με εκτίμηση αυτής της μελέτης, η αρμόδια επιτροπή που διενέργησε το δευτεροβάθμιο έλεγχο έκρινε το νοσοκομείο ως κατηγορία Γ΄ και η Αντιπεριφέρεια διέταξε την εφαρμογή του «Ξενοκράτη» από τη διοίκηση του νοσοκομείου (εκκένωση). Στο νοσοκομείο εντοπίστηκαν ρωγμές στο σκυρόδεμα τριών υποστυλωμάτων. Στις ρωγμές έγινε και αποκόλληση της επικάλυψης και διαπιστώθηκαν εκτεταμένες και έντονες οξειδώσεις στους οπλισμούς.

Για το οδικό δίκτυο, τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται στον οδικό άξονα Αργοστολίου - Ληξουρίου και ειδικά στην περιοχή Κριτονού, όπου απαιτούνται έργα αποκατάστασης μεγάλης κλίμακας. Σήμερα ουσιαστικά το Ληξούρι είναι απομονωμένο από το Αργοστόλι, όταν έχει απαγορευτικό λόγω καιρού και δεν υπάρχουν δρομολόγια από το φέρι - μποτ. Ο αντιπεριφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι τη Δευτέρα θα παραδοθεί ο δρόμος Αργοστολίου - Ληξουρίου, με ειδική σήμανση και φανάρια, ενώ αναφέρθηκε και σε πολλά προβλήματα στο σύνολο του οδικού δικτύου στο νομό (χωριά Παλικής, Χάρακας κλπ.). Ο Σ. Κουρής ανέφερε ότι παρατείνεται η δωρεάν διέλευση με το φέρι - μποτ μέχρι τη Δευτέρα, δεσμεύτηκε για τη μεταφορά των μαθητών και την άμεση ολοκλήρωση των ελέγχων και την αποκατάσταση των ζημιών. Εκτίμησε ότι τα προβλήματα στα λιμάνια Αργοστολίου και Ληξουρίου είναι επισκευάσιμα.

Στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» φιλοξενούνται 1.100 άτομα, αλλά έχει εκφραστεί αντιπαράθεση για το ποιοι τελικά έπρεπε να είναι μέσα και ποιοι είναι. Τονίστηκε ότι παρότι στην πορεία έγινε προσπάθεια να μπει τάξη, με προτεραιότητα σε ασθενείς, παιδιά, γέροντες, μέχρι τώρα μόνο πέντε άτομα από το Ληξούρι βρίσκονται μέσα. Εχουν κρατηθεί, πάντως, διακόσιες κλίνες για σεισμόπληκτους του Ληξουρίου και για άλλες έκτακτες ανάγκες.

Το Ληξούρι και μια σειρά χωριά έχουν μείνει χωρίς πόσιμο νερό, αφού εντοπίστηκαν κολοβακτηρίδια από τη Διεύθυνση Υγείας. Το πρόβλημα υπήρχε πριν το σεισμό και ενδεχόμενα επιδεινώθηκε. Διατίθενται 150.000 φιάλες νερού του ενός λίτρου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αποκατάσταση των πληγέντων παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες (2019-01-30 00:00:00.0)
Απαιτούνται λύσεις στα προβλήματα των σχολείων (2015-09-25 00:00:00.0)
Νέος μετασεισμός στην Κεφαλονιά (2014-02-15 00:00:00.0)
Να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες των κατοίκων της Κεφαλονιάς (2014-01-30 00:00:00.0)
Σοβαρά προβλήματα σε όλο το νησί (2014-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ