Σάββατο 1 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε Αθήνα και Λευκωσία υψηλόβαθμη αξιωματούχος των ΗΠΑ

Συνάντηση τη Δευτέρα με Βενιζέλο

Συνάντηση με τη βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, πρέσβειρα Βικτόρια Νούλαντ, θα έχει τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλος. Η Νούλαντ δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά.

Η παρουσία εδώ της Αμερικανίδας αξιωματούχου δεν είναι άσχετη και με την προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων, να παρέμβει στις εξελίξεις στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, προωθώντας ένα άλλο μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, χρησιμοποιώντας ως όχημα για να επιτύχει την παρέμβασή της αυτή πιο αδύναμα κράτη στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, όπως η Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Νούλαντ θα συζητήσει «διμερή και διεθνή ζητήματα, θέματα οικονομικής ανάπτυξης και τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων».

Πρόκειται για το λεγόμενο Οικονομικό ΝΑΤΟ, τη μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο, βάσει της οποίας θα καταργηθούν πάνω από το 98% των δασμών που επιβάλλονται από την ΕΕ. Η συμφωνία προωθείται ταχέως εν μέσω της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.

Μετά την Αθήνα, η Αμερικανίδα μεταβαίνει στις 4 Φλεβάρη στη Λευκωσία για συναντήσεις με την κυπριακή ηγεσία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, θα συζητήσει «πρωτοβουλίες για περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των αμερικανο-κυπριακών σχέσεων (...) Θα συναντηθεί επίσης με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες για να μεταφέρει την αμερικανική υποστήριξη στην επιτάχυνση της προόδου για μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, μέσω της διαδικασίας που διευκολύνει η αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ