Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ενδοαστικοί κραδασμοί

ΡΩΜΗ.--

Η δυσκολία αστικής διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης που βαθαίνει στην Ιταλία δημιουργεί και διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα. Ετσι, πολύ έντονα έχει έρθει στο φως η αντιπαράθεση στο Δημοκρατικό Κόμμα, που δημιουργεί και τριγμούς στην κυβέρνηση, αφού είναι ο βασικός κορμός της.

Χτες δύο σημαίνοντα στελέχη αυτού του κεντροαριστερού κόμματος, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και ο γραμματέας Ματέο Ρέντσι συναντήθηκαν στο κυβερνητικό μέγαρο, Παλάτσο Κίτζι της Ρώμης, σε μια συζήτηση που κράτησε 1 ώρα και, όπως λένε όλα τα ειδησιογραφικά δίκτυα, ήταν άκαρπη, καθώς «οι δύο πολιτικοί έμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους». Βέβαια, όσο και να επιχειρείται να παρουσιαστεί ως η «μεγάλη σύγκρουση», οι θέσεις και των δύο είναι στην ίδια αντιλαϊκή ρότα.

Η συνάντηση του Λέτα με τον Ρέντσι ήταν η πρώτη σε μια σειρά συναντήσεων που είχε ο Ιταλός πρωθυπουργός και με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού. Σήμερα πάντως θα συνεδριάσει η ΚΕ του Δημοκρατικού Κόμματος, που φαίνεται να ελέγχει ο Ρέντσι, και θα φανεί αν προκριθεί η αλλαγή σκυτάλης προκειμένου να προωθηθούν τα έτσι κι αλλιώς αποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα.

Πάντως η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» εκτιμά ότι ο Λέτα δε μοιάζει να προτίθεται προς το παρόν να παραχωρήσει τη θέση του στον Ρέντσι, όπως του ζήτησε ανοιχτά χτες και μια μερίδα στελεχών του κεντρώου κόμματος Επιλογή Πολιτών (SC), που έχει ιδρύσει ο πρώην τραπεζίτης Μάριο Μόντι.

Το πιθανότερο είναι ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός να επαληθεύσει στο κοινοβούλιο αν διαθέτει ακόμη την απαιτούμενη πλειοψηφία, ενώ ο Ιταλός πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο εναποθέτει τη λύση στον ενδοαστικό εσωκομματικό καβγά, στο Δημοκρατικό Κόμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ