Σάββατο 15 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- «Συγκέντρωση συμπαράστασης απέναντι στις πρόσφατες διαδηλώσεις εργαζομένων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης πραγματοποίησαν το τελευταίο 48ωρο στην πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ, χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σε ένδειξη συμπαράστασης στο λαό της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης που βγήκε στους δρόμους την περασμένη βδομάδα, διαμαρτυρόμενος για την υψηλή ανεργία, τη φτώχεια και τα κοινωνικο-πολιτικά αδιέξοδα που προκαλεί στη χώρα επί περίπου δύο δεκαετίες η συνθήκη Ντέιτον, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος που κατασπάραξε την πρώην Γιουγκοσλαβία. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πέταρ Πρεράντοβιτς κρατώντας πανό με συνθήματα όπως: «Μία εργατική τάξη, ένας κοινός αγώνας», «Ολοι στους δρόμους», «Επανάσταση η μόνη λύση».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ενας υποψήφιος του κόμματος της Μαρί Λεπέν «Εθνικό Μέτωπο» στις δημοτικές εκλογές του Μάρτη αποκλείσθηκε μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών που τον δείχνουν να φέρει ένα νεοναζιστικό τατουάζ. Ο επικεφαλής του τοπικού ψηφοδελτίου έκανε λόγο για «θεμιτή αναστάτωση».

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Τον «έλεγχο» περιοχών που εδώ και καιρό είχαν καταλάβει διαδηλωτές της αντιπολίτευσης ανέκτησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στη Μπανγκόκ, χωρίς να σημειωθούν «βίαια επεισόδια», σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη σύλληψη διαδηλωτών για παραβίαση της κατάστασης «έκτακτης ανάγκης», στην οποία έχει κηρύξει την πρωτεύουσα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έκανε δεκτό αίτημα για ακύρωση των πρόσφατων εκλογών, των οποίων ωστόσο το αποτέλεσμα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, αφού εκκρεμεί η διαδικασία σε περιοχές όπου η ψηφοφορία εμποδίστηκε.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Αύξηση των κερδών της κατά 30% μέσα σε ένα χρόνο ανακοίνωσε η κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών με βάση τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2013. Τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 15%, κύρια λόγω των πωλήσεων στην Κίνα.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Ανέβαλε την επικείμενη επίσκεψή του στη Σερβία ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα λόγω των πρόωρων σερβικών εκλογών που έχουν αναγγελθεί για τις 16 Μάρτη.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Πάνω από 70 άνδρες και γυναίκες εκτελέστηκαν από ένοπλους τον περασμένο Γενάρη στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα (MONUSCO).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.-- «Δεν είναι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ή οι ΗΠΑ, αλλά ο αιγυπτιακός λαός που θα επιλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Αιγύπτου», δήλωσε χτες η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ, με αφορμή το διήμερο ταξίδι του Αιγύπτιου υπουργού Αμυνας, στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι στη Μόσχα, στη διάρκεια του οποίου υπέγραψε αμυντικές συμφωνίες για αγορά αεροσκαφών, ελικοπτέρων και όπλων ύψους 3 δισ. δολαρίων.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον πέρασε χτες στην τρίτη θέση πίσω από το εθνικιστικό αντι-ευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας κατά την ψηφοφορία για την ανανέωση μίας έδρας της Βουλής των Κοινοτήτων, την οποία τελικά εξασφάλισε ο υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος. Τα τελικά αποτελέσματα έδωσαν στο Εργατικό Κόμμα 13.261 ψήφους, στο Κόμμα της Ανεξαρτησίας 4.301 ψήφους και στο Συντηρητικό Κόμμα 3.479 ψήφους.

MΑΝΑΜΑ.-- Οι αρχές του Μπαχρέιν συνέλαβαν χτες 29 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις για την τρίτη επέτειο από τις πρώτες μαζικές συγκεντρώσεις κατά της κυβέρνησης του πρίγκιπα και διορισμένου (από το 1971!) πρωθυπουργού Κχαλίφα μπιν Σάλμαν αλ Κχαλίφα, που κορυφώθηκαν σε όλο το νησιωτικό κρατίδιο του Περσικού στις 14/2/11, γνωστή σαν «Μέρα της αραβικής οργής».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στους 17 ανέβηκαν χτες οι νεκροί από το νέο σφοδρό κύμα χιονόπτωσης που πλήττει τις Ανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ και έχει προκαλέσει μυριάδες προβλήματα σε συγκοινωνίες και ηλεκτροδότηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ