Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στην Ισπανία έγινε η 10η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών

Οι αντιπρόσωποι στη Συνάντηση
Οι αντιπρόσωποι στη Συνάντηση
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, την Κυριακή 16 Φλεβάρη, η 10η Συνάντηση Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ευρώπης, με θέμα «Η καπιταλιστική κρίση, οι αγώνες της νεολαίας και ο ρόλος των Κομμουνιστικών Νεολαιών». Στη Συνάντηση, που φιλοξενήθηκε στη Μαδρίτη από τις Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών, συμμετείχαν 17 Οργανώσεις απ' όλη την Ευρώπη. Στο πλαίσιό της πραγματοποιήθηκε επίσης διεθνές σεμινάριο με θέμα «Νεανικός Κομμουνιστικός Τύπος, ένα ισχυρό όπλο στην πάλη μας». Την ΚΝΕ εκπροσώπησαν οι Τάσος Γαλανόπουλος και Νίκος Ρεμπάπης, μέλη του Γραφείου του ΚΣ, και ο Λευτέρης Νικολάου, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Οργάνωσης.

Οπως δηλώνει και ο τίτλος της Συνάντησης, η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε είχε στο επίκεντρο το χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης, τη διέξοδο από αυτή και, κυρίως, το ρόλο και την ευθύνη των Κομμουνιστικών Νεολαιών (ΚΝ).

Στην τοποθέτησή της η ΚΝΕ ανέδειξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που να απασχολεί τη νεολαία και να μη συνδέεται με την ατομική καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, με την ανισομετρία και την αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής, με την καπιταλιστική εκμετάλλευση, με το ζήτημα της εξουσίας. Ακόμη, ότι καμία διαφημιζόμενη κρατική παρέμβαση, καμία εναλλακτική διαχειριστική πολιτική, όπως, για παράδειγμα, αυτές που προτείνουν οι οπορτουνιστικές - σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, όπως το ΚΕΑ στην Ευρώπη και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, δεν μπορεί να απαλλάξει τον καπιταλισμό από τις κρίσεις υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, δεν μπορεί να αλλάξει το χαρακτήρα των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, όπως της ΕΕ, που είναι ενώσεις του κεφαλαίου, έχουν για καρδιά τους τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Ο «Οδηγητής» αποτέλεσε παράδειγμα στη συζήτηση για τον κομματικό Τύπο
Ο «Οδηγητής» αποτέλεσε παράδειγμα στη συζήτηση για τον κομματικό Τύπο
Ανέδειξε ακόμα την ευθύνη που έχουν οι ΚΝ, ώστε, στο πλευρό των Κομμουνιστικών Κομμάτων, να συμβάλλουν με την καθημερινή δράση τους να συγκεντρώνονται και να διαπαιδαγωγούνται δυνάμεις στον αγώνα για το πραγματικά καινοτόμο και ριζοσπαστικό, την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Ωστε τα αιτήματα και οι στόχοι να καλλιεργούν το ταξικό κριτήριο και την ιδέα της σύγκρουσης με τους καπιταλιστές και την εξουσία τους, με τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, να δυναμώνουν την πίστη στο δίκιο και στη δύναμη που έχει ο εργαζόμενος λαός να οικοδομήσει τη δική του εξουσία και κοινωνία, να οργανώσει την παραγωγή για τις δικές του ανάγκες, να οικοδομήσει το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Τέλος, στην παρέμβασή της η ΚΝΕ αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η συγκρότηση της «Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για τη μελέτη κι επεξεργασία ευρωπαϊκών ζητημάτων και το συντονισμό της δράσης τους» για τον αγώνα και των νέων κομμουνιστών, και σημείωσε ότι ο αγώνας με αυτόν τον προσανατολισμό είναι το σίγουρο έδαφος για το συντονισμό της δράσης και των ΚΝ σε όλη την Ευρώπη.

Στην τελική Διακήρυξη της Συνάντησης οι ΚΝ απευθύνουν κάλεσμα στους νέους των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων να οργανωθούν και να παλέψουν «για τα δικαιώματά τους, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για να οικοδομήσουν μια κοινωνία που θα κάνει τις προσδοκίες τους για ειρήνη, αλληλεγγύη, δουλειά με δικαιώματα πραγματικότητα, όπου η εργατική τάξη θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, θα πάρει τον έλεγχο της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, θα οικοδομήσει το σοσιαλισμό».

Παράλληλες δραστηριότητες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και το σεμινάριο για το νεανικό επαναστατικό Τύπο, που είχε στόχο την ανταλλαγή εμπειριών για την ανάγκη ύπαρξης, διάδοσης και βελτίωσης του νεολαιίστικου επαναστατικού Τύπου. Η ΚΝΕ στην τοποθέτησή της μετέφερε την πείρα από τον «Οδηγητή», ως οργάνου του Κεντρικού Συμβουλίου και εργαλείου στα χέρια των μελών και των φίλων της ΚΝΕ για να ενώνονται σε κοινή δράση και ενιαία κατεύθυνση οι αγώνες των διαφόρων τμημάτων της νεολαίας, στην καθημερινή διαπάλη με την αστική ιδεολογία και τον οπορτουνισμό, για την καθοδήγηση των Οργανώσεων και για τη διάδοση της πολιτικής του ΚΚΕ. Ανέδειξε ακόμα το γεγονός ότι η ανεπτυγμένη χρήση του διαδικτύου, διαφόρων ενημερωτικών ιστοσελίδων κ.τ.λ. κάθε άλλο παρά αναιρεί την αντίληψη των κομμουνιστών για την ταξικότητα του Τύπου και την ανάγκη κάθε ΚΝ να έχει έντυπο - καθοδηγητικό όργανο των ΚΝ.

Τέλος, με πρωτοβουλία της ΚΝΕ, η πλειοψηφία των Οργανώσεων που συμμετείχαν στη συνάντηση υιοθέτησε κοινή ανακοίνωση καταδίκης της επέμβασης της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς και κάλεσμα πάλης προς όλους τους νέους ανέργους και ελαστικά εργαζόμενους, ενάντια στα προγράμματα της ΕΕ για την ανακύκλωση της ανεργίας και για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα.

Το απόγευμα της Κυριακής οι αντιπρόσωποι των ΚΝ είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Αστορ Γκαρσία, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας (ΚΚΛΙ). Ο Α. Γκαρσία παρουσίασε τους σκοπούς και στόχους του κόμματος, τη δράση του κόμματος τα τελευταία χρόνια για την οικοδόμηση των Επιτροπών Εργατικής Ενότητας, καθώς και τη σημασία της «Πρωτοβουλίας», στη Γραμματεία της οποίας συμμετέχει και το ΚΚΛΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ