Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - «ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ 6»
Συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα και ατζέντα διαπραγματεύσεων

ΒΙΕΝΝΗ.--

Σε συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα και την ατζέντα των διαπραγματεύσεων με ορίζοντα εξαμήνου κατέληξαν αργά το βράδυ της Τετάρτης οι αντιπροσωπείες Ιρανών και αξιωματούχων έξι μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία «G5+1»), συμφωνώντας από κοινού για την επιτυχία των διήμερων διαπραγματεύσεων στη Βιέννη σε σχέση με το μέλλον του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα των συνομιλιών εμφανίστηκαν χτες με δηλώσεις τους τόσο η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Κάθριν Αστον, που μίλησε για την επίτευξη «μίας ουσιαστικής συμφωνίας» όσο και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, που έσπευσε να σημειώσει πως έγινε μια καλή αρχή, δεδομένης της αυξημένης δυσκολίας των διαπραγματεύσεων. Ο Ζαρίφ, μιλώντας αργότερα στην ιρανική κρατική τηλεόραση, φρόντισε να προειδοποιήσει πως σε καμία περίπτωση στη Βιέννη δε συμφωνήθηκε το κλείσιμο ουδεμίας ιρανικής πυρηνικής εγκατάστασης.

Το κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών αναφέρει ότι ο επόμενος γύρος διαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει στις 17 Μάρτη και θα ολοκληρωθεί στις 20/3.

Παράλληλα με τη γενική συμφωνία πάνω στο χρονοδιάγραμμα και την ατζέντα των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δημοσιοποιήθηκε χτες η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κατά την οποία η Τεχεράνη τηρεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της για την αναστολή λειτουργίας κάποιων εκ των πυρηνικών της δραστηριοτήτων και τη διευκόλυνση μεγαλύτερης πρόσβασης των επιθεωρητών σε περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται πως ο εμπλουτισμός ουρανίου σε επίπεδο 20% «δεν πραγματοποιείται πια» (όπως προβλέπεται στη συμφωνία της 24 Νοέμβρη στη Γενεύη που άρχισε να εφαρμόζεται από τις 20 Γενάρη) και ότι η Τεχεράνη δεν έχει εγκαταστήσει νέες συσκευές φυγοκέντρισης, που χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου, στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις στο Φορντό και τη Νατάνζ. Σημειώνεται, τέλος, ότι το Ιράν επέτρεψε αυτόν το μήνα στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ να επισκεφθούν εργαστήρια όπου κατασκευάζεται εξοπλισμός για τον εμπλουτισμό ουρανίου, δίνοντάς τους την ευκαιρία μεγαλύτερης κατανόησης των ιρανικών πυρηνικών ικανοτήτων.

Τέλος, μέσα σε αυτό το θετικό κλίμα, Λονδίνο και Τεχεράνη ανακοίνωσαν πως ανανέωσαν και επίσημα τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις σε επίπεδο επιτετραμμένου άνευ μονίμου διαμονής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ