Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνεχίζονται οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης

Από οδόφραγμα που επιχειρούν να στήσουν μασκοφόροι σε μεσοαστικό προάστιο του Καράκας το βράδυ της Τετάρτης
Από οδόφραγμα που επιχειρούν να στήσουν μασκοφόροι σε μεσοαστικό προάστιο του Καράκας το βράδυ της Τετάρτης
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Συνεχίζεται από ομάδες κρούσης της αντιδραστικής αντιπολίτευσης η προσπάθεια να δημιουργηθούν εστίες έντασης και συνθήκες αποσταθεροποίησης στην επιδίωξη ανατροπής του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, συνεχιστή του Ούγκο Τσάβες. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, σε νέες δηλώσεις του, σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια πραξικοπήματος που στηρίζεται από τις ΗΠΑ και τον αντιδραστικό πρώην Πρόεδρο της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε και πρόσθεσε ότι «ο επικεφαλής του φασιστικού στρατοπέδου έχει ήδη φυλακιστεί (αναφερόμενος στον αρχηγό του κόμματος της αντιπολίτευσης «Λαϊκή Επιθυμία» Λεοπόλντο Λόπες) και θα κάνω το ίδιο σε όλους τους φασίστες όπου κι αν βρίσκονται. Δεν θα αποδεχθώ τις προκλήσεις κατά του λαού της Βενεζουέλας». Επίσης, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εξετάζει την περίπτωση να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την επαρχία Τάτσιρα, στα σύνορα με την Κολομβία, όπου όπως καταγγέλλει, παρατηρείται ενίσχυση της αντιδραστικής αντιπολίτευσης από παραστρατιωτικές κολομβιανές ομάδες.

Επέρριψε την ευθύνη για τη φονική βία σε «ένοπλους μασκοφόρους άνδρες, οι οποίοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη» και κάλεσε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να σταματήσουν τις διαδηλώσεις και τη βία. Τελευταίο θύμα των διαμαρτυριών σε διαδήλωση στην πόλη Βαλένθια είναι η 22χρονη φοιτήτρια Χενέσις Καρμόνα (ήταν παλιότερα και «βασίλισσα της ομορφιάς» στην περιοχή της) που εξέπνευσε τις πρωινές ώρες της Πέμπτης χτυπημένη από σφαίρα που δε διευκρινίζεται από πού προερχόταν. Τις τελευταίες μέρες, από πυρά σε διαδηλώσεις έχουν σκοτωθεί άλλοι 4 άνθρωποι, επίσης από πυρά από αδιευκρίνιστη πηγή. Χτες, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, πέθανε και μια γυναίκα στο Καράκας που, μετά από έμφραγμα και κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο, μπλοκαρίστηκε από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να καταλήξει. Γεγονός είναι ότι ιδιαίτερα φοιτητές ιδιωτικών πανεπιστημίων που υπάρχουν στη Βενεζουέλα αποτελούν πυρήνες εκπαιδευμένους που παίρνουν μέρος σε οδομαχίες και χρησιμοποιούν και όπλα.

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση των ΗΠΑ, όπου ο Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα με προκλητική δήλωση σημείωσε: «Αντί να απαγγέλλει ψεύτικες κατηγορίες εναντίον διπλωματών των Ηνωμένων Πολιτειών η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα πρέπει να επικεντρωθεί στα δικαιολογημένα παράπονα των πολιτών της» και κάλεσε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να απελευθερώσει τους κρατούμενους - διαδηλωτές και να συμμετάσχει σε έναν πραγματικό διάλογο. Οι δηλώσεις έγιναν μετά τις απελάσεις 3 διπλωματικών υπαλλήλων των ΗΠΑ, που εμπλέκονταν στην προετοιμασία των ομάδων κρούσης σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλθηκε απόπειρα πραξικοπήματος(2015-02-14 00:00:00.0)
Δέχτηκε διάλογο η αντιπολίτευση(2014-04-10 00:00:00.0)
Κατηγορεί τις ΗΠΑ για το σχέδιο αποσταθεροποίησης(2014-03-18 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το σχέδιο αποσταθεροποίησης(2014-02-25 00:00:00.0)
Χιλιάδες νεολαίοι ενάντια στα σχέδια αποσταθεροποίησης(2009-01-23 00:00:00.0)
Προσπάθεια ανατροπής με όλα τα μέσα(2002-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ