Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Τηλεφωνική επαφή Ομπάμα - Ερντογάν

Κυπριακό και Συρία στο επίκεντρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τηλεφωνική επαφή (την πρώτη μετά από ένα εξάμηνο) είχαν προχτές ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Τούρκος πρωθυπουργός, μετά από πρωτοβουλία του Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με ενημέρωση από το Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για «διμερή και περιφερειακά ζητήματα». Συμφώνησαν για τη σημασία της στενής συνεργασίας των δύο χωρών για «την αντιμετώπιση της αυξανόμενης παρουσίας τρομοκρατών» και την εξεύρεση «πολιτικής λύσης» στη Συρία. Επίσης, θα ενθαρρύνουν Ιράκ και ιρακινό Κουρδιστάν να καταλήξουν σε συμφωνία για την Ενέργεια. Ειδικά για το Κυπριακό, ο Ομπάμα ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τον «εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», ενώ επικαλούμενη διπλωματικές πηγές η τουρκική «Hurrieyt» σημείωνε χτες πως οι δύο ηγέτες θα μιλούν συστηματικά ενώ εξελίσσονται οι συνομιλίες.

Τέλος, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στη σημασία αποκατάστασης των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ. «Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης την ανάγκη για μια ισχυρή, βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και ο Πρόεδρος σημείωσε τη σημασία υγιών πολιτικών βασισμένων στο κράτος δικαίου ώστε να διασφαλιστούν οι αγορές, να ενισχυθεί το επενδυτικό περιβάλλον, να δυναμώσουν οι διμερείς σχέσεις και να ωφεληθεί το μέλλον της Τουρκίας».

Θυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν εμφανιστεί «σύννεφα» στις σχέσεις των δύο πλευρών, καθώς η Ουάσιγκτον φέρεται να έχει ενοχληθεί από τη βιασύνη των τουρκικών πολυεθνικών να «σπάσουν» το εμπάργκο στο Ιράν. Βέβαια, οι διαφοροποιήσεις (όπως και η πλήρης διάσταση) στις επιλογές των ιμπεριαλιστών δεν αναιρούν την αλληλεξάρτηση των συμφερόντων τους που επιβάλλει την ίδια ώρα να συνεργάζονται ή να συμβιβάζουν τις επιδιώξεις τους.

Νέο ν/σ προκαλεί αντιδράσεις

Στο μεταξύ, νέες αντιδράσεις προκαλεί στην Τουρκία το νομοσχέδιο που κατατέθηκε ενισχύοντας τις εξουσίες της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT). Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, το ν/σ ανοίγει το δρόμο ώστε η υπηρεσία να προχωρά σε υποκλοπές στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό χωρίς έγκριση από δικαστή. Θα διαθέτει απεριόριστη πρόσβαση σε έγγραφα σχετικά με την «εθνική ασφάλεια». Ενώ προβλέπεται μέχρι και 12 χρόνια κάθειρξη για δημοσιογράφους που δημοσιεύουν έγγραφα τα οποία ανήκουν στις μυστικές υπηρεσίες.

  • Το Συνταγματικό δικαστήριο ενέκρινε για λόγους υγείας την απελευθέρωση του Φατίχ Ιλμίογλου, καταδικασμένου στο πλαίσιο της υπόθεσης «Εργκένεγκον». «Τα νέα με έκαναν πολύ χαρούμενο» δήλωσε από το Λονδίνο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ