Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Στόχος η διεύρυνση των πεδίων δράσης των μονοπωλίων

Στην Πρίστινα και στα Σκόπια βρέθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Στο Κόσσοβο συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Χασίμ Θάτσι, ο οποίος ανήγγειλε ότι σύντομα θα ανοίξει στην Αθήνα Γραφείο Συνδέσμου του Κοσσόβου, με στόχο, ανάμεσα σε άλλα, «να έχουμε περισσότερους Ελληνες επενδυτές στο Κόσσοβο. Οι Ελληνες επενδυτές είχαν μεγάλη επιτυχία εδώ και, συνεπώς, θα πρέπει να εμβαθύνουμε τη συνεργασία Ελλάδας και Κοσσόβου».

Απ' την πλευρά του, ο Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί φέτος η Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης μεταξύ Κοσσόβου και ΕΕ και επεσήμανε ότι «η ελληνική οικονομική και χρηματοπιστωτική παρουσία στο Κόσσοβο είναι πολύ ισχυρή και η πολιτική μας θέληση είναι να ενισχύσουμε ελληνικές εταιρείες να συμμετάσχουν, πάντα ενεργά, στην οικονομική ζωή του Κοσσόβου».

Ακολούθως, ο Ελληνας ΥΠΕΞ μετέβη οδικώς στα Σκόπια, όπου συναντήθηκε με την εκεί ηγεσία. Ο Σκοπιανός ομόλογός του, Νίκολα Ποπόφσκι, κάλεσε την Ελλάδα να επιτρέψει την ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ο Ευ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να εφαρμοστεί η Συμφωνία της Αχρίδας για τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες εδώ, ιδίως για το καθεστώς της αλβανικής κοινότητας». Σημειωτέον, ο Βενιζέλος συναντήθηκε και με παράγοντες του αλβανικού συγκυβερνώντος κόμματος DUI.

Εξάλλου, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε σε Ελληνες δημοσιογράφους πως ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Γκρουέφσκι «αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε εντατικά την υφιστάμενη διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς (σ.σ. για το όνομα) στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου, είπε σε Σκοπιανούς δημοσιογράφους ότι την τελευταία βδομάδα του Απρίλη, θα γίνει στη Θεσσαλονίκη συνάντηση με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ των 28 κρατών - μελών της ΕΕ, της Υπατης Εκπροσώπου, της Κομισιόν και των ΥΠΕΞ των έξι κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ενώ σημείωσε ότι «σε διμερές επίπεδο, συζητήσαμε για άλλες δυνατότητες που έχουμε, ιδίως στον ενεργειακό τομέα και στον τομέα των επενδύσεων και των εμπορικών συναλλαγών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ