Κυριακή 23 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Στόχος οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται τα μονοπώλια

Ο Ματέο Ρέντσι, μετά τη συνάντηση με τον Ιταλό Πρόεδρο
Ο Ματέο Ρέντσι, μετά τη συνάντηση με τον Ιταλό Πρόεδρο
Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι «πλατιές μεταρρυθμίσεις» που «δεν έχουν γίνει στη χώρα εδώ και χρόνια», δήλωνε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής ο 39χρονος Ματέο Ρέντσι, βγαίνοντας από τη σχεδόν τρίωρη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για να του παρουσιάσει την πρότασή του για το υπουργικό συμβούλιο. Η ανάγκη αυτή «για οικονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις» - με την οποία έσπευσε να συμφωνήσει και ο Ναπολιτάνο - αναδεικνύει την αποφασιστικότητα με την οποία θα προωθηθούν νέα μέτρα σε βάρος του ιταλικού λαού.

Αυτό επιβεβαιώνουν και όλες οι συζητήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα για τις «ευθύνες» που έχει μπροστά της η νέα κυβέρνηση: Βασικοί οικονομικοί σύμβουλοι του Ρέντσι και του «Δημοκρατικού κόμματος» (του οποίου ηγείται) μίλησαν για τη σημασία που έχει να περισταλούν οι δημόσιες δαπάνες. Αναλυτές τόνισαν ότι πρέπει να εφαρμοστούν αναδιαρθρώσεις που θα διευκολύνουν τις απολύσεις. Ο ΟΟΣΑ σημείωσε σε έκθεσή του πως πρέπει άμεσα να μειωθεί το «εργατικό κόστος», ειδικότερα να περικοπούν οι κατώτατοι μισθοί.

Αν και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο ίδιος ο Ρέντσι δεν είχε περιγράψει τους άξονες του έργου που η κυβέρνησή του φιλοδοξεί να αναπτύξει, όλες αυτές οι συζητήσεις εκπορεύονται από τις προτεραιότητες που διαμορφώνουν οι ανάγκες της ιταλικής πλουτοκρατίας, δηλαδή αυτό στο οποίο ορκίζεται και ο ίδιος και το κόμμα του και οι σύμμαχοί του. Αλλωστε, ο βασικός του «εταίρος», Νέα Κεντροδεξιά, απέρριψε κάθε σενάριο φορολόγησης της μεγάλης περιουσίας, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση.

Το δικό τους συμβολισμό έχουν και οι επιλογές Ρέντσι για τη σύνθεση του 16μελους υπουργικού συμβουλίου (με 8 γυναίκες). Υπουργός Οικονομικών θα αναλάβει ο Πιερ Κάρλο Παντοάν, επικεφαλής του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), ο οποίος διετέλεσε αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αλλά και οικονομικός σύμβουλος στις κυβερνήσεις Ντ' Αλέμα και Αμάτο. Υπουργός Εσωτερικών θα αναλάβει ο βασικός «εταίρος» του Ρέντσι Αντζελίνο Αλφάνο.

Πριν συναντηθεί με τον Ναπολιτάνο, ο Ρέντσι είχε συναντήσεις με πάνω από δέκα κόμματα. Ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι θα ασκήσει «υπεύθυνη αντιπολίτευση» και θα στηρίξει κάθε απαραίτητη αλλαγή, αν και αρνήθηκε να στηρίξει την κυβέρνηση. Οσον αφορά το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων», η συνάντηση στάθηκε αφορμή για εσωκομματικές εξελίξεις καθώς τέσσερις γερουσιαστές του κόμματος ίσως διαγραφούν μετά την κριτική που άσκησαν στον Μπέπε Γκρίλο για τη συμπεριφορά του (σ.σ. τον διέκοπτε συνέχεια με αποτέλεσμα να μη γίνει συζήτηση) στη διάρκεια της επαφής του με τον υποψήφιο πρωθυπουργό.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα ιταλικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως η νέα κυβέρνηση επρόκειτο να ορκιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο και κατά πάσα πιθανότητα αύριο, Δευτέρα, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Βεβαίως, τις εξελίξεις στην Ιταλία παρακολουθεί όλη η Ευρώπη, καθώς αυτές θα αλληλεπιδράσουν και με τις διεργασίες μέσα στην ΕΕ. Ο Ρέντσι από τη μεριά του εμφανίστηκε έτοιμος να υπερασπιστεί με αξιώσεις τα συμφέροντα του ιταλικού κεφαλαίου: «Θα καταστήσουμε σαφές τι ζητάμε από την Ευρώπη, δεν θα ακούσουμε μόνο τι θέλει η Ευρώπη από εμάς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο φόντο των δυσκολιών στην καπιταλιστική οικονομία (2018-03-03 00:00:00.0)
Ορκωμοσία κυβέρνησης (2016-12-14 00:00:00.0)
Διευρύνεται η διείσδυση ιταλικών μονοπωλίων (2016-05-21 00:00:00.0)
Επιταχύνεται η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος (2014-02-18 00:00:00.0)
Εναρξη ψηφοφοριών για νέο Πρόεδρο (2013-04-18 00:00:00.0)
Ψήφο εμπιστοσύνης στον Ρ. Πρόντι (2008-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ