Πέμπτη 24 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΒΟΥΛΗ
Ψήφο εμπιστοσύνης στον Ρ. Πρόντι

ΡΩΜΗ.--

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε χτες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η λεγόμενη «κεντροαριστερή» κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι, συγκεντρώνοντας συνολικά 326 ψήφους υπέρ και 275 κατά. Για σήμερα έχει σειρά η ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στη Γερουσία, όπου η κυβέρνηση βασίζεται πλέον από την ψήφο των επτά ισόβιων γερουσιαστών, που διορίζονται στη Γερουσία σε αναγνώριση της προσφοράς τους στην πολιτική ζωή.

Η αποχώρηση του μικρού κόμματος «Udeur» του παραιτηθέντα υπουργού Δικαιοσύνης Κλεμέντε Μαστέλα από την κυβέρνηση έχει «στοιχίσει» στην κυβέρνηση 14 βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων και 3 έδρες στη Γερουσία. Παράλληλα, με ανακοίνωσή του το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών - το οποίο μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό - δηλώνει ότι οι τρεις γερουσιαστές του δε θα υπερψηφίσουν την κυβέρνηση για παροχή εμπιστοσύνης. Ωστόσο, ένας απ' αυτούς τους γερουσιαστές με νεότερη δήλωσή του διαχώρισε τη θέση του και ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Ρομάνο Πρόντι.

Μέχρι στιγμής, οι δύο ισόβιοι γερουσιαστές ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Οσκαρ Σκάλφαρο και ο Τζιούλιο Αντρεότι έχουν δηλώσει τη στήριξή τους προς την κυβέρνηση.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν την ψηφοφορία ο Πρόντι επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Προεδρικό Μέγαρο για συνομιλίες με τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος, σε περίπτωση που ο Ιταλός πρωθυπουργός δε λάβει σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία - όπως εξάλλου προέβλεπε χτες η πλειοψηφία του ιταλικού Τύπου - θα πρέπει είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές είτε να διορίσει μια μεταβατική κυβέρνηση. Σύμφωνα με δύο ιταλικά πρακτορεία ειδήσεων («Ansa» και «RadioCor») εικάζεται ότι ο Πρόντι δε θα παραστεί στη Γερουσία, ενώ ανέφεραν ότι ο Ναπολιτάνο πρόκειται να υποδείξει στον Ιταλό πρωθυπουργό να παραιτηθεί πριν από την ψηφοφορία στη Γερουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ