Πέμπτη 24 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Συμφωνία σε κείμενο για κυρώσεις

ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, από κοινού, αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε παραπέρα πιέσεις

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε συμφωνία πάνω στο κείμενο ενός νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κατέληξαν την Τρίτη το βράδυ τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) και η Γερμανία. Το κείμενο θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις ερχόμενες βδομάδες και σύμφωνα με αμερικανικές πηγές που μετέδωσε το Ασοσιέιτεντ Πρες στο νέο ψήφισμα προβλέπεται η επέκταση των υπαρχουσών κυρώσεων, χωρίς να περιλαμβάνει νέες οικονομικές κυρώσεις, πιθανώς όμως ταξιδιωτικές κυρώσεις και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων. Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση συμφώνησαν να μη δημοσιοποιήσουν το κείμενο μέχρι να μοιραστεί και στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου τις προσεχείς μέρες.

Την ανακοίνωση περί συμφωνίας του κειμένου έκανε σε συνέντευξη Τύπου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος δήλωσε πως υπήρξε πλήρης συμφωνία και τόνισε ότι «καλούμε την ηγεσία της Τεχεράνης να συμμορφωθεί χωρίς επιφυλάξεις με τα αιτήματα του Συμβουλίου Ασφαλείας» και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Πάντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα της συνεδρίασης και πρόσθεσε ότι το κείμενο που έλαβε «διαφέρει από τα αρχικά αιτήματα των Δυτικών μας συνεταίρων». Πρόσθεσε ότι «αυτό το ψήφισμα ανταποκρίνεται σε όλα τα κριτήρια που θεμελιώνουν τη συνεργασία μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «καλωσορίζει την πρόοδο που έγινε ανάμεσα στο Ιράν και την ΙΑΕΑ» και πρόσθεσε ότι δεν περιέχει αυστηρές κυρώσεις, αλλά καλεί άλλες χώρες να είναι προσεκτικές, ώστε να μη χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά απαγορευμένου πυρηνικού υλικού προς το Ιράν.

Στο μεταξύ, από την Τεχεράνη, ο Ιρανός Πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε χτες ότι οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις δε θα αναγκάσουν το Ιράν να διακόψει τις πυρηνικές δραστηριότητές του, αφού «ο πυρηνικός δρόμος που ακολουθούμε είναι σαφής, νόμιμος και σύμφωνος προς τους κανόνες της ΙΑΕΑ. Στο δρόμο αυτόν, κανείς πέραν της ΙΑΕΑ δεν έχει το δικαίωμα να εκφράσει άποψη, να λάβει αποφάσεις ή να επιβάλει τη βούλησή του στον ιρανικό λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ