Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να δοθεί λύση στα προβλήματα των σεισμόπληκτων μαθητών

Συναντήσεις φορέων Κεφαλονιάς και Ιθάκης με πολιτικά κόμματα

Στο πλαίσιο της πολύμορφης δράσης για τα σοβαρά ζητήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι σεισμόπληκτοι μαθητές στην Κεφαλονιά, αντιπροσωπεία φορέων του νησιού είχε χτες το μεσημέρι στη Βουλή συνάντηση με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων.

Στα πολιτικά κόμματα επιδόθηκε το υπόμνημα που υπογράφουν οι: Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης (και άλλες ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης), Ενώσεις Γονέων, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Κεφαλονιάς, Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), Ομοσπονδία Κεφαλονίτικων και Ιθακησιακών Σωματείων, Σύλλογος Φαρακλάδων «Εύγερος» Κεφαλονιάς και Φοιτητικοί - Σπουδαστικοί Σύλλογοι Αθήνας - Πειραιά.

Οι φορείς ζήτησαν από εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ να πάρουν θέση στα αιτήματα για ειδική ρύθμιση για τις εξετάσεις των μαθητών, για την ασφάλεια και αντισεισμική θωράκιση των σχολείων και για τους σεισμόπληκτους μαθητές, εκπαιδευτικούς, φοιτητές. Σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι με συνεχείς μετασεισμούς, οι μαθητές δεν βρίσκονται σε θέση να δώσουν εξετάσεις και ότι τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών είναι εκείνα που βιώνουν έντονα τις συνέπειες αφού μένουν χωρίς σπίτι, σχολείο και χωρίς πρόσβαση σε φροντιστήριο.

Ξεκάθαρα υπέρ των προτάσεων των φορέων τάχθηκε το ΚΚΕ, διά στόματος των βουλευτών του Διαμάντως Μανωλάκου και Νίκου Καραθανασόπουλου. Το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή Ερώτηση με την οποία καλεί το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην ικανοποίηση των αιτημάτων όπως διατυπώνονται από τους φορείς της Κεφαλονιάς. Στην ίδια κατεύθυνση έγινε ήδη παρέμβαση από την πρόεδρο της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στον υπουργό Παιδείας, ενώ το Κόμμα θα καταθέσει στη Βουλή με τη μορφή Αναφοράς το υπόμνημα των φορέων.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των φορέων, από πλευράς ΝΔ ειπώθηκε ότι θα υπάρξει ειδική ρύθμιση για να διευκολυνθούν οι μαθητές σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας, χωρίς ωστόσο να προσδιοριστεί ποια θα είναι αυτή. Παρέπεμψαν στην αντιμετώπιση που είχαν οι υποψήφιοι σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Κατά της εισαγωγής των μαθητών χωρίς εξετάσεις τάχθηκαν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενοι ζήτημα ηθικής τάξης, ενώ οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για αναζήτηση φόρμουλας για την αντιμετώπιση ειδικά του ζητήματος της εισαγωγής των μαθητών στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Υπομνήματα κατέθεσαν οι φορείς στους ΑΝΕΛ και σε ανεξάρτητους βουλευτές.

Στο μεταξύ, αναχωρεί από το λιμάνι του Αργοστολίου μετά από ενάμιση μήνα το πλοίο της ΑΝΕΚ «Ελευθέριος Βενιζέλος», που φιλοξενούσε καθημερινά πάνω από 1.000 σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς. Tο πλοίο αναχωρεί σήμερα και ζητήθηκε από τους επιβαίνοντες να ετοιμαστούν για αποβίβαση. Μετά την εξέλιξη αυτή, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προσπαθεί να βρει λύση για τη στέγαση αυτών των σεισμοπαθών, καθώς τα σπίτια τους έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Κάποιοι από αυτούς θα μεταφερθούν στο κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται στο λιμάνι του Ληξουρίου, ενώ άλλοι θα πρέπει να νοικιάσουν σπίτι με την επιδότηση ενοικίου που έχει αρχίσει να καταβάλλεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ