Τετάρτη 12 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Η 8η Μάρτη και η ΓΣΕΕ

«

Η Πολιτεία οφείλει μια ειλικρινή συγνώμη στις γυναίκες για τη δραματική υποχώρηση του επιπέδου προστασίας τους και τις πράξεις ή παραλείψεις της στην άρση των στερεοτύπων, που τις ωθούν σε εσωστρέφεια και περιθωριοποίηση». Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ στο μήνυμά της για τη Μέρα της Γυναίκας. Οπως αποδεικνύεται, η στρατηγική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που την υπηρετούν, η οποία εντείνει την εκμετάλλευση όλων των εργαζομένων και αναπόφευκτα βαθαίνει την ανισοτιμία των γυναικών, για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αποτελεί ένα ...λάθος (!), για το οποίο καλεί τους πολιτικούς εκφραστές των μονοπωλίων να απολογηθούν.

Σε άλλο σημείο, σημειώνει ότι «η Ελλάδα έχει εξαιρεθεί από όλους του ευρωπαϊκούς μηχανισμούς αποτίμησης της προόδου στην ισότητα των φύλων λόγω της αυστηρής εφαρμογής των όρων του διεθνούς της μηχανισμού δανεισμού». Λες και τα προβλήματα των γυναικών ξεκίνησαν με το μνημόνιο ή πρόκειται να λυθούν από τους «ευρωπαϊκούς μηχανισμούς». Αρκεί να θυμηθεί κανείς την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης και την κατάργηση της πενταετούς διαφοράς που ίσχυε για τις γυναίκες, την οποία η ΕΕ και οι «μηχανισμοί» της εφαρμόζουν στο όνομα της «ισότητας» των εργαζόμενων γυναικών. Αντίστοιχα, η προσαρμογή αυτών των προβλέψεων, ενσωματώθηκαν στο εθνικό Δίκαιο της Ελλάδας πριν την κρίση και τα μνημόνια.

Ανάλογο με το περιεχόμενο του μηνύματος είναι και αυτό των εκδηλώσεων με τις οποίες η ΓΣΕΕ «τίμησε» την 8η Μάρτη: Το πρόγραμμα περιλάμβανε «σεμινάρια ενδυνάμωσης», ενέργειες «επιμόρφωσης», ατομική και ομαδική συμβουλευτική και άλλα παρόμοια. Για παράδειγμα, η Δομή Ισότητας του Εργατικού Κέντρου Εβρου συμμετείχε σε «δράση για την εξάλειψη των στερεοτύπων». Στα πλαίσιά της, όπως ενημέρωνε η ΓΣΕΕ, «θα στηθεί δέντρο, στα φύλλα του οποίου θα κρέμονται στερεότυπα τα οποία οι συμμετέχοντες καλούνται να τσαλακώσουν και να πετάξουν».

Στον αντίποδα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, γνωρίζουν πως η οργάνωση και η συμμετοχή των γυναικών στα σωματεία δεν είναι απλή υπόθεση, είναι όμως όρος και προϋπόθεση για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Με γνώμονα τα παραπάνω, δίνουν καθημερινά τη μάχη για να ανεβαίνει ο βαθμός οργάνωσης, να αυξάνεται η συμμετοχή των εργαζόμενων γυναικών στα σωματεία, σε αντιπαράθεση και σύγκρουση με τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Παίρνουν πρωτοβουλίες για όλες τις πλευρές της ζωής της εργαζόμενης και της οικογένειάς της. Συμβάλλουν στον προβληματισμό γύρω από τις αιτίες της ανισοτιμίας και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί αυτή να αρθεί, μέσα από την πάλη για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας.


Ευ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ