Πέμπτη 13 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ
Επισημοποιήθηκαν τα... ψίχουλα στις Ομοσπονδίες

Οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν μετατρέψει σε ακριβή πολυτέλεια για τη λαϊκή οικογένεια το δικαίωμα στην άθληση
Οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν μετατρέψει σε ακριβή πολυτέλεια για τη λαϊκή οικογένεια το δικαίωμα στην άθληση
Τα χειρότερα, για τα οποία εδώ και λίγους μήνες πριν είχε ενημερώσει ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός τους παράγοντες του ελληνικού αθλητισμού, από χτες είναι μια πραγματικότητα, αφού επισημοποιήθηκε από την ΓΓΑ η λίστα της κρατικής επιχορήγησης προς τις Ομοσπονδίες για το 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμματείας Αθλητισμού, το ποσό που θα μοιραστεί ανέρχεται στα 11.242.000, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι σε σχέση με την περσινή χρονιά το ποσό είναι μειωμένο σε ποσοστό πάνω από το 50%, αφού οι Ομοσπονδίες για το 2013 είχαν λάβει περίπου 24,5 εκατ. ευρώ! Τα καινούργια δεδομένα πλέον φέρνουν τον ελληνικό αθλητισμό να ακροβατεί στην άκρη του γκρεμού, αν αναλογιστεί κανείς τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες Ομοσπονδίες με δεδομένο και ότι τα τελευταία χρόνια η κρατική επιχορήγηση μειωνόταν συνεχώς μέχρι να φτάσει στα σημερινά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις περισσότερες Ομοσπονδίες το ποσό που τους αντιστοιχεί δε φτάνει ούτε για τα ετήσια λειτουργικά τους έξοδα πόσο μάλλον για τις δραστηριότητές τους.

Τελικός αποδέκτης όλων αυτών, για μια ακόμη φορά, γίνονται οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία, αφού η πολύτιμη για σειρά λόγους, π.χ. υγείας και ψυχαγωγίας, ανάγκη για άθληση από δωρεάν δικαίωμα, που θα έπρεπε να είναι, καταλήγει σε πολυτέλεια με ακριβό κόστος για την πραγματοποίησή της.

Αποτέλεσμα χρόνιων πρακτικών

Είναι προφανές ότι, παρά τις κυβερνητικές επικλήσεις στην... οικονομική κρίση, και οι σημερινές αποφάσεις εντάσσονται στις γενικότερες πολιτικές για τον Αθλητισμό που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια (κυρίως την τελευταία δεκαετία), που σκοπό είχαν την πλήρη απαλλαγή των ευθυνών της πολιτείας και την παράδοσή του στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Από τη στιγμή που τα φώτα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 έσβησαν και ο σκοπός, κυρίως για ζητήματα αποπροσανατολισμού του λαού με ...βιτρίνα τις αθλητικές διακρίσεις, είχε επιτευχθεί, ήρθε η ώρα της πραγματικότητας που ήθελε τα πάντα να αφήνονται στη μοίρα τους. Ηταν ο καλύτερος τρόπος ώστε να στρωθεί ο δρόμος για πλήρη παράδοση των πάντων στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ξεπούλημα των εγκαταστάσεων, η (σχεδόν) εξαφάνιση των ερασιτεχνικών σωματείων, η επιβολή αγοραίων λογικών με την κοστολόγηση των αθλημάτων ανάλογα με το πόσο πουλάνε, οι λογικές της εμπορευματοποίησης με την επιδρομή των χορηγών αλλά και η μετακύλιση των εξόδων σε αθλούμενους και τις οικογένειές τους ήταν μερικά από τα στοιχεία που αποτέλεσαν την πραγματικότητα στον ελληνικό αθλητισμό τα τελευταία δέκα χρόνια.

Πλέον, χάρη και στην παθητική στάση των υπευθύνων του Αθλητισμού (ΕΟΕ, Ομοσπονδίες), που τα τελευταία χρόνια έχουν μπει σε έναν ατομικό αγώνα επιβίωσης, η σημερινή συγκυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή ώστε να αποτελειώσει ό,τι πιθανόν έχει απομείνει.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Εχοντας βρεθεί πλέον με την πλάτη στον τοίχο, παρά το γεγονός ότι εδώ και καιρό γνώριζαν το τι θα ακολουθήσει οι Ομοσπονδίες, μετά την ανακοίνωση της ΓΓΑ υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις από πλευράς τους. Την προχτεσινή απόφαση για αναστολή λειτουργιών της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας ακολούθησε χτες ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ που αναφέρει πως η πολιτεία πλέον επίσημα έχει διαγράψει τον αθλητισμό από τις προτεραιότητές της. Η Ομοσπονδία στίβου κάνει λόγο, επίσης, για επιχορηγήσεις πείνας και επισημαίνει πως, μαζί με την Ολυμπιακή Επιτροπή και τις άλλες Ομοσπονδίες θα διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν. Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Βόλεϊ έκανε λόγο για περικοπές που ξεπερνούν κάθε όριο ευελπιστώντας (!) ότι την τελευταία στιγμή η πολιτεία θα αλλάξει την τακτική της. Κύκλοι της Ομοσπονδίας μπάσκετ ως πρώτη αντίδραση κάνουν λόγο για ανακοίνωση ντροπής (από την ΓΓΑ) και για σαφές μήνυμα εγκατάλειψης του αθλητικού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ