Παρασκευή 14 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα δεδομένα και αναμονή των προεδρικών εκλογών

Αποχώρησαν τα καναδέζικα στρατεύματα ενώ περιπλέκονται οι ανταγωνισμοί για την «ασφάλεια» στη χώρα

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Στο πλαίσιο της νέας κατάστασης που διαμορφώνουν στο Αφγανιστάν τα συνεχή ενδοϊμπεριαλιστικά και ενδοαστικά «παζάρια» για το ποιος θα πρωτοστηρίξει την «ασφάλεια» (κατ' επέκταση και την «ανοικοδόμηση»...) στη χώρα, εντάσσεται η χτεσινή αποχώρηση των καναδέζικων στρατευμάτων από τη διεθνή στρατιωτική δύναμη (ISAF) που εγκαταστάθηκε στην πατρίδα του αφγανικού λαού το 2001.

Η αποχώρηση έγινε με επίσημη υποστολή της καναδέζικης σημαίας και τον επικεφαλής της ΝΑΤΟικής δύναμης να παινεύει την προφορά του Καναδά (στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 158 Καναδοί).

Πλέον οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα αριθμούν 52.000 άνδρες, από 130.000 το 2010. Ο Καναδάς «διέθεσε» 40.000 στρατιώτες στο διάστημα 2001-2014. Σήμερα, αποσύρει τα στρατεύματά του, αλλά όχι το ενδιαφέρον του να έχει ρόλο στην εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των πρώτων υλών της χώρας, γι' αυτό και θα δώσει 330 εκατομμύρια δολλάρια για τη στήριξη των εθνικών «δυνάμεων ασφαλείας».

Εν όψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου μήνα, οι ανταγωνισμοί για τη «στήριξη» του Αφγανιστάν περιπλέκονται διαρκώς: Οι ΗΠΑ εξετάζουν (τουλάχιστον στα λόγια) το ενδεχόμενο πλήρους αποχώρησης, αν η αφγανική κυβέρνηση δεν υπογράψει την εκκρεμή συμφωνία σύντομα, αλλά η Γερμανία εξέφρασε ενδιαφέρον να ενισχύσει την παρουσία της στη χώρα. Η σημερινή κυβέρνηση Καρζάι θυμάται τον αφγανικό λαό και υψώνει τους τόνους ενάντια στη ... βία των ξένων στρατευμάτων. Σίγουρα, τα αποτελέσματα των εκλογών θα σηματοδοτήσουν νέα «παζάρια» και «κόντρες».

  • Χτες, οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν ότι από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξαπέλυσαν τις τελευταίες μέρες, σκοτώθηκαν 26 «μαχητές» των Ταλιμπάν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ