Παρασκευή 14 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιέσεις για «ισχυρή» αποστολή κυανοκράνων

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΜΠΑΝΓΚΙ.--

Πιέσεις για την άμεση ανάπτυξη μιας «ισχυρής αποστολής κυανοκράνων» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με επίσπευση της διαδικασίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ άσκησαν χτες εννιά αφρικανικές χώρες και διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (π.χ. «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) που πριμοδοτούν διεθνείς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο όνομα της «ειρήνης» και των δικαιωμάτων.

Σε κοινή επιστολή που απέστειλαν χτες στους 15 πρέσβεις των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρουν ότι «μετά από έναν ολόκληρο χρόνο αιματοχυσίας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα έπρεπε να είχε εξουσιοδοτήσει την ανάπτυξη αποστολής κυανοκράνων μήνες τώρα». Στην επιστολή αναφέρονται μεταξύ άλλων στοιχεία σχετικά με το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων από τον περσινό Μάρτη οπότε ισλαμιστές μισθοφόροι της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ ανέτρεψαν την τότε κυβέρνηση του Προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ (πρώην «εκλεκτού» της Γαλλίας που δυσαρεστήθηκε μετά την απόφασή του να αναθέσει σε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία έρευνες για γεωτρήσεις πετρελαίου στο βόρειο τμήμα της χώρας). Ιδιαίτερη αναφορά υπάρχει και στις φονικές διώξεις κατά μουσουλμάνων από πολιτοφυλακές χριστιανών καθώς σήμερα -σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ- έχουν απομείνει στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκί, μόλις 900 από τους 140.000 μουσουλμάνους - κατοίκους της πόλης.

Πολλοί από τους μουσουλμάνους του Μπανγκί και άλλων περιοχών της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, όπως το Τσαντ που φιλοξενεί ήδη στο έδαφός του πάνω από 70.000 μουσουλμάνους αμάχους, αλλά και πρώην μισθοφόρους της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ που φυγαδεύτηκαν από τη χώρα, συχνά με συνοδεία στρατιωτών και στρατιωτικών οχημάτων του στρατού του Τσαντ.

Στην επιστολή χωρών γειτονικών με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και των διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων προτείνεται ακόμη η ανάπτυξη μιας «ισχυρής αποστολής κυανοκράνων με δυνατή εντολή», καθώς κρίνεται «ανεπαρκής» η έως τώρα ανάπτυξη στη χώρα 6.000 στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης, 2.000 Γάλλων στρατιωτών (που πραγματοποιούν ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα από τις αρχές Δεκέμβρη, με πρόσχημα το σταμάτημα της... βίας) και περίπου άλλων 1.000 από την ΕΕ.

Αξίζει να επισημανθεί ότι πριν από μερικές βδομάδες ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν είχε προτείνει την ανάπτυξη τουλάχιστον 10.000 κυανοκράνων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ακριβώς με το ίδιο σκεπτικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ