Παρασκευή 14 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Προτεραιότητα οι μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν περαιτέρω την αγορά

Στόχος η «ενεργοποίηση της αγοράς», δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός

ΠΕΚΙΝΟ.--

Στο πλαίσιο της «εκτεταμένης εμβάθυνσης των μεταρρυθμίσεων, χρειάζεται να εστιάσουμε σε μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες - κλειδιά και να δούμε επαναστάσεις σε όλα τα κρίσιμα πεδία», δήλωσε χτες ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ολοκλήρωση της ετήσιας Συνόδου της κινεζικής Εθνοσυνέλευσης.

Η Σύνοδος έκανε απολογισμό του περασμένου έτους και καθόρισε τις κατευθυντήριες γραμμές και τον κρατικό προϋπολογισμό για τη νέα χρονιά, στο πλαίσιο εφαρμογής και των πρόσφατων αποφάσεων του ΚΚ Κίνας που επιταχύνουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στη χώρα.

Σ' αυτό το πλαίσιο ο Κεκιάνγκ σημείωσε ότι προτεραιότητα αποτελούν οι δημοσιονομικές, φορολογικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Στο ρεπορτάζ του κρατικού κινεζικού πρακτορείου «Σινχουά» για τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, τονιζόταν ότι οι αρχές θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν το ρόλο τους για να εξασφαλιστεί ότι «η αγορά θα παίξει ολοκληρωμένα το ρόλο της με έναν αποτελεσματικό και καλά ρυθμισμένο τρόπο».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης τη «φορολογική διευκόλυνση» μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στις κρατικές επιχειρήσεις (βλ. ιδιωτικοποιήσεις) και τη ρωμαλέα ανάπτυξη της «μεικτής» οικονομίας. Επιβεβαίωσε, δηλαδή, ότι θα επεκταθεί η στήριξη της ατομικής ιδιοκτησίας ταυτόχρονα με την καλλιέργεια αυταπατών στον κινεζικό λαό ότι μπορεί (στο ιμπεριαλιστικό στάδιο του καπιταλισμού μάλιστα) να... «ρυθμιστεί» η δράση των μονοπωλίων και να μην παρασύρουν με τις επενδύσεις τους τόσο τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα όσο και τους μικρομεσαίους κάθε κλάδου.

Η πρόσβαση στην αγορά θα διευκολυνθεί, πρόσθεσε ο Κεκιάνγκ, ιδιαίτερα σε υπηρεσίες όπως αυτές που αφορούν την Υγεία, τη στήριξη των ηλικιωμένων και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

«Ο τελικός στόχος όλων των μεταρρυθμίσεων είναι να ενεργοποιηθεί η αγορά και η δημιουργικότητα της κοινωνίας», ισχυρίστηκε, λες και είναι δυνατόν, όταν τα μέσα παραγωγής και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές περνούν στην ιδιοκτησία των μονοπωλίων (βλ. «ενεργοποίηση αγοράς»), να υπάρξει «δημιουργικότητα» άλλη από αυτή που καθορίζουν οι δικές τους ανάγκες και οι δικές τους επενδυτικές προτεραιότητες.

  • Στους 31 ανέβηκε ο αριθμός των θυμάτων από έκρηξη που σημειώθηκε σε δρόμο στην επαρχία Σαανξί την 1η Μάρτη, όταν ένα φορτηγό που μετέφερε άνθρακα συγκρούστηκε με όχημα που μετέφερε υγρή μεθανόλη. Η μεγάλη απόκλιση από την αρχική αναφορά (για 13 νεκρούς) προκάλεσε ερωτήματα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ