Τρίτη 18 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέα σημαντική νίκη του συριακού στρατού

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Το Γιαμπρούντ, το τελευταίο προπύργιο των ισλαμιστών μισθοφόρων και λοιπών «αντικαθεστωτικών» δυνάμεων στα σύνορα της Συρίας με το Λίβανο, βρίσκεται από την Κυριακή στα χέρια του συριακού στρατού. Η ανακατάληψή του υποβοηθήθηκε και από την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει εδώ και περίπου 2,5 μήνες μεταξύ ενόπλων ισλαμικών φατριών της λεγόμενης συριακής αντιπολίτευσης (π.χ. ανάμεσα στο «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε», Μέτωπο αλ Νούσρα κ.ά.).

Η σημαντική νίκη του συριακού στρατού συνοδεύτηκε από αύξηση των περιπολιών του λιβανέζικου στρατού στα σύνορα με τη Συρία καθώς οι αρχές του Λιβάνου επιχειρούν να αποτρέψουν πιθανή φυγάδευση ισλαμιστών μισθοφόρων στο έδαφός τους μέσω της μεθοριακής λιβανέζικης (σουνιτικής) κωμόπολης Αρσάλ.

Ως σημαντική εξέλιξη αντιμετωπίστηκε και η (από προχτές) επαναλειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου στο Χαλέπι με την πραγματοποίηση εσωτερικών και διεθνών πτήσεων, για πρώτη φορά μετά την ανακατάληψή του από το συριακό στρατό, τον περασμένο Φλεβάρη.

Παράλληλα, χτες στις ΗΠΑ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε το διορισμό νέου απεσταλμένου στη Συρία. Θα είναι ο Αμερικανός διπλωμάτης καριέρας Ντάνιελ Ρουμπινστάιν, που διαδέχεται σε αυτή τη θέση τον Ρόμπερτ Φορντ.

Το ίδιο 24ωρο, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, Λακχντάρ Μπραχίμι συνέχισε στην Τεχεράνη, όπου πραγματοποιεί από την Κυριακή τριήμερη επίσκεψη, τις επαφές του με ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους. Συζητώντας με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία αλλά και τα αποτελέσματα της «Συνδιάσκεψης των Φίλων της Συρίας» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στην Τεχεράνη με τη συμμετοχή αξιωματούχων από τη Συρία, το Ιράκ, την Αλγερία, το Λίβανο και τη Ρωσία. Ζαρίφ και Μπραχίμι συμφώνησαν για μία ακόμη φορά στην ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία.

Τέλος, η εφημερίδα «El Arab» δημοσίευσε δηλώσεις του Καμάλ Λαμπβάνι, στελέχου του «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού» που πρότεινε ...την πώληση των συριακών Υψωμάτων του Γκολάν στο Ισραήλ(!) ώστε να παράσχει η ισραηλινή πολεμική αεροπορία την κάλυψη για τη δημιουργία μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη νότια Συρία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντονες διεργασίες πριν τη διεθνή διάσκεψη (2014-01-17 00:00:00.0)
Κινήσεις για προσωρινή εκεχειρία και ανταλλαγές αιχμαλώτων (2014-01-14 00:00:00.0)
Αλισβερίσι για τη «Γενεύη ΙΙ» (2013-11-07 00:00:00.0)
Εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες για τη «Γενεύη ΙΙ» (2013-11-02 00:00:00.0)
Εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες για τη «Γενεύη ΙΙ» (2013-11-02 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η σύγκρουση (2012-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ