Παρασκευή 21 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων

Ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες στις Βρυξέλλες

Από τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής

Eurokinissi

Από τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής
Μέτρα εξειδίκευσης της πολιτικής στα κράτη μέλη, με βάση τη χαραγμένη στρατηγική της ΕΕ για ενίσχυση των μονοπωλίων, συζητούν οι ηγέτες των 28 κρατών μελών, στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για «μνημόνια διαρκείας» σε όλα τα κράτη μέλη, για τη διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με προώθηση της «ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης», καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις.

Χθες, με την συμμετοχή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, συζητήθηκε η ως τώρα εφαρμογή του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου», η διαδικασία δηλαδή της διαρκούς επιτήρησης όλων των κρατών μελών, καθώς και η πορεία εφαρμογής της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Χαραγμένη ήδη από το 2009, αποτελεί συνέχεια της αντιλαϊκής «Στρατηγικής της Λισαβόνας», εκφράζει την ένταση της επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε ολόκληρη την ΕΕ. Βαίνει προς αναθεώρηση το 2015, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των μονοπωλίων.

Επίσης, με την προσδοκία της (αναιμικής) ανάκαμψης, συζητήθηκε η «βιομηχανική ανταγωνιστικότητα», για την οποία σχεδιάζονται νέα μέτρα για τόνωση των επενδύσεων. Πρόκειται για μέτρα στήριξης των μονοπωλίων, όπως παραπέρα φοροελαφρύνσεις και εισφοροαπαλλαγές, με παράλληλη ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης - μείωση του «κόστους εργασίας», κατάργηση και των τελευταίων εργασιακών κι ασφαλιστικών δικαιωμάτων, επιβολή ακόμη σκληρότερων αντεργατικών μέτρων.

Τα ενεργειακά στο τραπέζι

Η συζήτηση περί «βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας» συνδέεται με τη συζήτηση για την «ενεργειακή στρατηγική» της ΕΕ, που γίνεται σήμερα το πρωί. Εστιάζει στο κόστος ενέργειας, αναζητώντας φτηνότερο καύσιμο για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Στο ίδιο πλαίσιο, συζητούνται μέτρα ολοκλήρωσης της λεγόμενης Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας της ΕΕ μέσα στο 2014, της παραπέρα παράδοσης της αγοράς Ενέργειας και των δικτύων στους μονοπωλιακούς ομίλους, της ανάπτυξης διασύνδεσης δικτύων ως το 2015 και μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ.

Οπως τόνισε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου «η ενεργειακή ασφάλεια θα είναι ένα σημαντικό θέμα. Τα πρόσφατα γεγονότα στα ανατολικά μας, υπογράμμισαν πόσο σημαντική είναι όχι μόνο για τις τιμές στην Ενέργεια και την ανταγωνιστικότητα, αλλά και για την εξωτερική πολιτική. Με βάση τις τρέχουσες τάσεις, μέχρι το 2035 θα στηριζόμαστε για φυσικό αέριο και πετρέλαιο κατά 80% στις εισαγωγές, μια αβάσταχτη πολιτική και οικονομική κατάσταση. Γι' αυτό πρέπει να επιταχύνουμε!».

Μ' αυτό το πνεύμα, κάλεσε τους ηγέτες των 28 κρατών μελών για κινήσεις που θα μειώσουν την ενεργειακή και πολιτική εξάρτηση της ΕΕ π.χ. από τη Ρωσία, που σήμερα της παρέχει το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που καταναλώνει. Εδώ ακριβώς έρχεται η ελληνική κυβέρνηση. Θέλοντας να αναβαθμίσει το ρόλο της ντόπιας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή και την ΕΕ, διαφημίζει τα πιθανά ενεργειακά κοιτάσματα της χώρας σε Ιόνιο και Κρήτη, και αναδεικνύει τη γεωστρατηγική της θέση σαν παράγοντας αναβάθμισης της εγχώριας πλουτοκρατίας στην παγκόσμια σκακιέρα των ανταγωνισμών για την Ενέργεια.

Εξάλλου, καθώς ξετυλίγεται η επιχείρηση της ΕΕ για διείσδυση κεφαλαίων της στην Ουκρανία και άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, σήμερα αναμένεται να υπογραφούν τα πολιτικά κεφάλαια της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ.

«Φιλόδοξο» πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων...

Του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προηγήθηκε χθες το πρωί η λεγόμενη Τριμερής Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής, θεσμοθετημένος τα τελευταία έντεκα χρόνια μηχανισμός της ΕΕ για «διάλογο» ανάμεσα στους «κοινωνικούς εταίρους». Με τη λήξη της Τριμερούς Συνόδου, δόθηκε συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ρομπάι και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ως προεδρεύοντα αυτό το εξάμηνο του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία που επετεύχθη με το ευρωκοινοβούλιο για την τραπεζική ενοποίηση της ΕΕ (ζήτημα που προκάλεσε το προηγούμενο διάστημα σοβαρές ενδοαστικές αντιθέσεις καθώς φερόταν ότι ευνοούσε γερμανικά κεφάλαια έναντι άλλων) λέγοντας ότι διασφαλίζει τον ευρωενωσιακό τραπεζικό κλάδο και το ευρώ. Επίσης, ότι έτσι διασφαλίζεται η ευκολότερη πρόσβαση στο τραπεζικό δανεισμό, η «ρευστότητα» που καίει τις διάφορες μερίδες του κεφαλαίου. Στάθηκε επίσης στην αναγκαιότητα εφαρμογής της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την τρόικα, είπε χαρακτηριστικά: «Εφαρμόζουμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (...) εξαλείφουμε στρεβλώσεις» αναφερόμενος στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται το κεφάλαιο για να διευρύνει την κερδοφορία του, σχεδιασμένες εδώ και χρόνια, πολύ πριν την εκδήλωση της κρίσης, και με επιτάχυνση στην προώθησή τους ακριβώς λόγω κρίσης.

Ο Ρομπάι υποστήριξε ότι η συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση αποτελεί μέσο για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης και του χρηματοπιστωτικού κερματισμού. Ο Μπαρόζο ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία συνιστά «εξαιρετικά θετικό νέο» για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης που θα συμβάλλει στην αποκατάσταση ρευστότητας στην οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ