Τρίτη 25 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Καταστολή στην «πορεία αξιοπρέπειας» στη Μαδρίτη

Από τη συγκέντρωση στη Μαδρίτη το Σάββατο
Από τη συγκέντρωση στη Μαδρίτη το Σάββατο
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Συνολικά 101 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Μαδρίτη το Σάββατο το απόγευμα, κατά το τέλος της διαδήλωσης «πορείες για την αξιοπρέπεια» (όπως μετονομάστηκε το λεγόμενο κίνημα των «αγανακτισμένων»), όπου συμμετείχαν πολλές χιλιάδες που έφτασαν από διάφορες περιοχές της χώρας στην πρωτεύουσα. Το σκηνικό στήθηκε με κουκουλοφόρους, ενώ η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές συνολικά. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι 67 από τους τραυματίες είναι αστυνομικοί, με ελαφρά όμως τραύματα, ενώ υπήρξαν και 24 συλλήψεις. Την Κυριακή, μερικές εκατοντάδες διοργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απελευθέρωση των συλληφθέντων, ενώ είχαν ανακοινώσει και νέα διαμαρτυρία για χτες το βράδυ.

Το λεγόμενο κίνημα των «αγανακτισμένων», που έγινε γνωστό στις 15 Μάη του 2011 με την κατάληψη της πλατείας της Μαδρίτης Σολ και επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες και στην Ελλάδα ως «κίνημα των πλατειών», προβάλλει την ανάγκη να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας, προτείνοντας πολιτική διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος και εκφράζει περισσότερο την αντίδραση μικροαστικών στρωμάτων που χτυπήθηκαν από την κρίση. Στη μεγάλη διαδήλωση της Μαδρίτης το Σάββατο, κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος, τις περικοπές σε δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης, οι διαδηλωτές καλούσαν να πληρώσουν οι τράπεζες την οικονομική κρίση, ωστόσο τέτοιου είδους κινήματα που αγκαλιάζονται και από οπορτουνιστικές διαχειριστικές δυνάμεις, όπως το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αφήνουν στο απυρόβλητο την αιτία της κρίσης, δηλαδή τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ.

Την αστυνομική βία κατήγγειλε το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, που ζητάει όπως και άλλες οργανώσεις την απελευθέρωση των συλληφθέντων. Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι για να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά και η κρατική βία και η αντιλαϊκή πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, απαιτείται ένα οργανωμένο εργατικό κίνημα που θα συνειδητοποιεί την ανάγκη για την ανατροπή του καπιταλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ