Τρίτη 25 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Μεγάλη απήχηση της Διεθνούς Διάσκεψης στο Βελιγράδι

Πραγματοποιήθηκε στα 15 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς

Από τους συμμετέχοντες στην ευρωπαϊκή περιφερειακή Συνάντηση στο Βελιγράδι
Από τους συμμετέχοντες στην ευρωπαϊκή περιφερειακή Συνάντηση στο Βελιγράδι
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσαν για τα 15 χρόνια μετά από την έναρξη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ εναντίον των λαών της Γιουγκοσλαβίας το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) και το «Φόρουμ Βελιγραδίου για τον κόσμο των Ισων» στο πλαίσιο Διεθνούς Διάσκεψης στο Βελιγράδι, με θέμα: «Παγκόσμια Ειρήνη απέναντι στο Διεθνή Ιμπεριαλισμό και Παρεμβατισμό».

Ταυτόχρονα, το ΠΣΕ πραγματοποίησε την Ευρωπαϊκή του Συνάντηση, με συμμετοχή κινημάτων από Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρο, Βέλγιο, Δανία, Ιρλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Τουρκία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ουκρανία, Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία, Τσεχία, Κροατία, Σερβία και καλεσμένους από ΗΠΑ και Καναδά. Οι εκδηλώσεις αναμενόταν να κορυφωθούν χτες, μέρα έναρξης των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, με ποικίλες εκδηλώσεις μνήμης στο Βελιγράδι και μεγάλη έκθεση φωτογραφιών από τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ.

Την Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Συνάντηση άνοιξε ο Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, τελευταίος υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας και πρόεδρος του Φόρουμ Βελιγραδίου, που καλωσόρισε και ευχαρίστησε το ΠΣΕ που επέλεξε το Βελιγράδι για τόπο διεξαγωγής της συνεδρίασης. Η συμμετοχή στη συνάντηση είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων και συμπίπτει με τα 65 χρόνια του ΠΣΕ. Εγινε πλούσια συζήτηση που καταδίκασε την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, εξέφρασε την αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται για το δικαίωμα να είναι αφέντες στον τόπο τους και κατέληξε σε πρόγραμμα δράσης γύρω από διάφορα θέματα (ΝΑΤΟ, ΕΕ, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, Συρία, 40 χρόνια της εισβολής στην Κύπρο, κατάσταση στην Ουκρανία).

Στη Διεθνή Διάσκεψη συμμετείχαν πάνω από 120 εκπρόσωποι από αντιιμπεριαλιστικά κινήματα, διεθνείς οργανώσεις, προσωπικότητες, διανοούμενοι και δημοσιογράφοι από 41 χώρες, ενώ συνολικά θα συμμετάσχουν πάνω από 400 σύνεδροι στο Συνεδριακό Κέντρο «Σάββα».

Επικεφαλής του ΠΣΕ ήταν η Πρόεδρός του, Σοκόρο Γκόμες, από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία ο Ηλίας Μπαλτάς, από τη Διεθνή Ενωση Δημοκρατικών Νομικών ο Ρολάντ Βέιλ και από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας η αντιπρόεδρος της Μάρουα Σάαμπ. Από την Ελλάδα, συμμετέχουν στη Διάσκεψη ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Σταύρος Τάσσος και Νίκος Ζώκας, αντίστοιχα. Επίσης, ο αντιναύαρχος ε.α. Γιώργος Ποταμιάνος από την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και σήμερα ο λαός ξανά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, απέναντι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια (2024-03-20 00:00:00.0)
Διεθνής Διάσκεψη για τα 25 χρόνια από την επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία (2024-03-15 00:00:00.0)
Δυναμώνουμε τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα (2019-03-27 00:00:00.0)
Η Αλέκα Παπαρήγα στο Βελιγράδι (2009-03-20 00:00:00.0)
Η Αλέκα Παπαρήγα στο Βελιγράδι (2009-03-19 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία (2009-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ