Τετάρτη 2 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΡΘ.-- Ενας ανιχνευτής «μαύρων κουτιών» κατευθυνόταν χτες στο Περθ, όπου συνεχίζεται ο συντονισμός των επιχειρήσεων αναζήτησης του «χαμένου» από τις 8 Μάρτη «Μπόινγκ 777» των «Μαλαισιανών αερογραμμών». Πάντως, το διάστημα «ζωής» του μαύρου κουτιού υπολογίζεται σε 30 μέρες.

ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ.-- Οτι μπορούν να ξεκινήσουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους ενημέρωσε χτες - για πρώτη φορά από το 2011 - κατοίκους στην περιοχή της Φουκουσίμα η ιαπωνική κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει συστηματικά να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της για το πυρηνικό έγκλημα. Ο καθαρισμός του πυρηνικού εργοστασίου καλά - καλά δεν έχει ξεκινήσει, ενώ οι κάτοικοι τρέμουν για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η ραδιενέργεια, ειδικά στην υγεία των παιδιών.

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία δήλωσε χτες ότι η υπηρεσία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην απομάκρυνση περίπου 19.000 Μουσουλμάνων αμάχων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο επιθέσεων από πολιτοφυλακές Χριστιανών που εξακολουθούν να δρουν ανεξέλεγκτα σε μία χώρα με μεγάλη συγκέντρωση ξένων στρατευμάτων (γαλλικά ιμπεριαλιστικά στρατεύματα, αποστολή Aφρικανικής Ενωσης, στρατεύματα από το Τσαντ κ.λπ.).

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Δέκα έξι νεκροί στην ανατολική Γκαζνί και εφτά νεκροί στη γειτονική Λογκάρ «κόστισαν» χτες οι (καθημερινές πλέον) συγκρούσεις μεταξύ αρχών και Ταλιμπάν. Επιπλέον, αναφέρθηκε ο θάνατος και ένα μέλος της ΝΑΤΟικής αποστολής. Σήμερα το βράδυ, αναμένεται να ολοκληρωθεί η προεκλογική καμπάνια, ενώ το Σάββατο θα ανοίξουν οι κάλπες για να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της χώρας.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Την αντίδραση του Πεκίνου προκάλεσε η δήλωση της αναπληρώτριας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ που χαρακτήρισε «προκλητική και αποσταθεροποιητική» τη στάση της Κίνας σχετικά με τον ύφαλο Αγιουνγκίν (στα φιλιππινέζικα) / Ρεν-ε (στα κινεζικά). Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν τα ανεύθυνα σχόλια και την ενθάρρυνση προκλήσεων από χώρες (σ.σ. φωτογραφίζοντας τις Φιλιππίνες) που εμπλέκονται σε εδαφικές διαφορές στη συγκεκριμένη περιοχή.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Νέα κινητοποίηση σχεδιάζει στις 5 Απρίλη η αντιπολίτευση στην Ταϊλάνδη, ζητώντας την παραίτηση της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα. Χτες, ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον διαδήλωσης διαμαρτυρίας στην Μπανγκόκ. Από το Νοέμβρη που ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση της πρωθυπουργού έχουν χάσει τη ζωή τους 24 άτομα. Θυμίζουμε ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 2ας Φλεβάρη έχει κηρυχθεί αντισυνταγματικό, αλλά δεν έχουν διευκρινιστεί αν και πότε θα γίνουν νέες εκλογές.

ΣΕΟΥΛ.-- Τη συντριβή μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο νοτιοκορεατικό νησί Μπενγκιόνγκ, κοντά στα διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορα όπου προχτές αντάλλαξαν «πυρά» η ΛΔ Κορέας και η Νότια Κορέα, μετέδωσαν νοτιοκορεατικά ΜΜΕ. Η εθνικότητα και η αποστολή του αεροσκάφους δε διευκρινίστηκαν. Στο μεταξύ, χτες, η Σεούλ διαμαρτυρήθηκε επειδή - όπως ισχυρίστηκε - η Πιονγιάνγκ απευθύνθηκε στην πρόεδρο της Ν. Κορέας με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Τουλάχιστον 150.000 είναι τα θύματα του πολέμου στη Συρία την τελευταία τριετία εκτιμά το συριακό «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Λονδίνο, σημειώνοντας ότι από αυτούς οι 51.000 είναι άμαχοι εκ των οποίων περίπου 8.000 παιδιά. Βέβαια το εν λόγω ίδρυμα δε λέει κουβέντα ότι ο πόλεμος είναι αποτέλεσμα ανοιχτής ιμπεριαλιστικής επέμβασης με αιχμή του δόρατος τους αντικαθεστωτικούς και κάθε είδους μισθοφόρους.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στους 27 ανήλθε χτες ο επίσημος αριθμός των νεκρών και σε πάνω από 20 ο αριθμός των αγνοουμένων από τη λασποπλημμύρα της 22ας Μάρτη στην κομητεία Σνόχομις της πολιτείας της Ουάσιγκτον. Τουλάχιστον 30 οικογένειες έχουν μείνει άστεγες, ενώ οι συνολικές οικονομικές ζημιές από τις κατολισθήσεις και λασποπλημμύρες εκτιμώνται σε περίπου 10.000.000 δολάρια.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Η πλειοψηφία των μελών της Βουλής στο Λίβανο ενέκρινε χτες νομοθεσία για την προστασία των γυναικών κατά της ενδοοικογενειακής βίας έπειτα από πολύμηνες πιέσεις οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Νωρίτερα, δυνάμεις της αστυνομίας συνέλαβαν σε επιχείρηση - σκούπα στην βόρεια πόλη, Τρίπολη, 24 ύποπτους ισλαμιστές εξτρεμιστές.

ΣΑΝΑΑ.-- Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του στρατού και ενόπλων ισλαμιστών στη δυτική Υεμένη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών στρατιωτών και δύο ισλαμιστών εξτρεμιστών - μελών της Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου.

ΣΑΝΤΑ ΦΕ.-- Συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις και οι έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων στο Αλμπουκέρκε του Νέου Μεξικού των ΗΠΑ κατά της αστυνομικής βίας και της στρατιωτικής εκπαίδευσης και τακτικής που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής μετά το σάλο που προκάλεσε ο απρόκλητος θάνατος 38χρονου άστεγου από σφαίρες αστυνομικών. Από το 2010, το αστυνομικό τμήμα του Αλμπουκέρκε έχει εμπλακεί σε 37 περιστατικά πυροβολισμού εκ των οποίων τα 23 απέβησαν θανατηφόρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2014-04-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2013-09-07 00:00:00.0)
Η ζωή με τη ραδιενέργεια... (2012-03-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2011-11-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2011-08-05 00:00:00.0)
Χιλιάδες κάμερες στο νότο (2005-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ