Πέμπτη 17 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΚΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Να σταλεί μήνυμα καταδίκης της ΕΕ και της αντιλαϊκής πολιτικής

Στο πλαίσιο κοινών πολιτικών εκδηλώσεων του ΚΚΕ και του Γερμανικού ΚΚ (DKP), ενόψει των ευρωεκλογών, διοργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Ντίσελντορφ εκδήλωση με ομιλητές τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον αντιπρόεδρο του DKP και υποψήφιο ευρωβουλευτή, Hans Peter - Brenner. Το Σάββατο ανάλογη εκδήλωση διοργανώθηκε και στη Φραγκφούρτη, με ομιλητές τον Γ. Μαρίνο και τον Lukas Zeise, υποψήφιο ευρωβουλευτή του DKP. Ο κύκλος των κοινών εκδηλώσεων έκλεισε την Κυριακή στη Στουτγάρδη, με εκδήλωση στην οποία μίλησαν ο Μανώλης Κοράκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και η Kornelia Lopau, μέλος του προεδρείου του DKP και υποψήφια ευρωβουλευτής.

Και στις τρεις πόλεις, οι συμμετέχοντες έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στους εργάτες της «Χαλυβουργίας Ελλάδος» και κατήγγειλαν την απόφαση του δικαστηρίου που καταδίκασε σε φυλάκιση πολλών μηνών τους 24 αγωνιστές που έδωσαν μαζί με τους συναδέλφους τους την πολύμηνη απεργιακή μάχη.

Θετική απήχηση είχε, επίσης, η ανακοίνωση του Μανώλη Κοράκη, εργαζόμενου στον κλάδο Τύπου - Χάρτου, με πλούσια συνδικαλιστική, πολιτική δράση και σημαντική συμβολή στους αγώνες των μεταναστών στη Γερμανία, ως υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

Στιγμιότυπο από τις κοινές εκδηλώσεις ΚΚΕ - DKP
Στιγμιότυπο από τις κοινές εκδηλώσεις ΚΚΕ - DKP
Και στις δύο πολιτικές εκδηλώσεις, μέσα από πολλά παραδείγματα, αποκαλύφθηκε ότι η ΕΟΚ και η ΕΕ, που την ακολούθησε, ιδρύθηκαν και αναπτύχθηκαν, για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων κατά των λαών.

Οπως ανέφεραν οι ομιλητές, στη Γερμανία στην ισχυρότερη καπιταλιστική χώρα της ΕΕ, με πλούτο τρισεκατομμυρίων ευρώ, που παράγουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια, 8 εκατομμύρια απασχολούνται στα λεγόμενα «mini jobs», με μερική απασχόληση και 450 ευρώ, κλιμακώνεται η επίθεση ενάντια στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αυξάνονται οι άστεγοι, οι συνταξιούχοι πέφτουν μαζικά στη φτώχεια, στα όρια της οποίας ζει το 15% του γερμανικού πληθυσμού.

Την ίδια ώρα, δεν πρέπει να ξεγελά το ονομαστικό επίπεδο των μισθών, ανέφερε ο Γ. Μαρίνος, καθώς η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας αυξάνει το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης στη Γερμανία.

Οπως ανέφεραν οι ομιλητές, τόσο στην Ελλάδα με τα μνημόνια, όσο και στη Γερμανία, αλλά και στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ που δεν ισχύουν τα μνημόνια, υλοποιείται η αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου με βαριές συνέπειες κατά της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

Με το παράδειγμα της Γερμανίας, των ΗΠΑ και άλλων καπιταλιστικών κρατών αποδεικνύεται πως οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη αποκρύπτουν πως η καπιταλιστική ανάπτυξη έχει το στίγμα της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων οικονομικών ομίλων και θα πατήσει πάνω στα ερείπια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Μέσα από τη συζήτηση, αποκαλύφθηκε ο ρόλος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), ενώ καταγγέλθηκε από τους Γερμανούς συντρόφους πως βουλευτές του κόμματος της Λίνκε (Die Linke), που είναι στο προεδρείο του ΚΕΑ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν υπέρ της αποστολής γερμανικής φρεγάτας στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών κατά της Συρίας.

Και στις τρεις εκδηλώσεις αναδείχθηκε η αναγκαιότητα ισχυροποίησης του Γερμανικού ΚΚ και του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και στις άλλες πολιτικές μάχες.

Ο Γ. Μαρίνος τεκμηρίωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΚΚΕ στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες στην Ελλάδα και τη σημαντική συμβολή του στην προσπάθεια ισχυροποίησης του κομμουνιστικού κινήματος. Παρουσίασε στοιχεία για τους παραδοσιακούς δεσμούς του ΚΚΕ με τους μετανάστες στη Γερμανία και την προσπάθεια των κομμουνιστών στο πλευρό των νέων μεταναστών που αναζητούν δουλειά η εργάζονται σε συνθήκες οξυμένων προβλημάτων, αντιμετωπίζοντας την επιθετικότητα της εργοδοσίας και την αντιλαϊκή πολιτική.

Μέσα από τη συζήτηση, τονίστηκε η σημασία του συνθήματος «Σπάμε τα δεσμά των μονοπωλίων και της ΕΕ» και επιβεβαιώθηκε το κάλεσμα του Κόμματος «ψηφίζουμε - δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού γιατί δύναμη και ελπίδα είναι του λαού».

Η «φιγούρα» των οπορτουνιστών επιχειρεί να κρύψει τον πραγματικό τους χαρακτήρα

Σε ερώτηση για την αυτοδιαφήμιση του ΣΥΡΙΖΑ από στελέχη του κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στη Γερμανία, ως «η δύναμη που σήκωσε το βάρος των κινητοποιήσεων στην Ελλάδα» και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο Γ. Μαρίνος ανέφερε σχετικά:

«Η φιγούρα που πουλάει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας στο εξωτερικό είναι μέρος μιας επικίνδυνης οπορτουνιστικής πρακτικής που αποσκοπεί να κρύψει τον πραγματικό, σοσιαλδημοκρατικό χαρακτήρα αυτού του κόμματος που είναι μέρος των "συστημικών πολιτικών δυνάμεων".

Στην πράξη, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα, την εξουσία των μονοπωλίων και την ιδιοκτησία τους στα μέσα παραγωγής, στον πλούτο που παράγει ο ελληνικός λαός, οι λαοί της Ευρώπης.

Είναι φανερό πως το σύνθημα "οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη" δεν είναι απλά ουτοπικό, αλλά αποτελεί ομολογία ότι η ανάπτυξη που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και το λεγόμενο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχει κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, δηλαδή την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με αποτέλεσμα την ανεργία, τη φτώχεια, την όξυνση των λαϊκών προβλημάτων.

Το κόμμα αυτό επιδιώκει να μπει στη θέση του ΠΑΣΟΚ της παρακμής, και η πολιτική του γραμμή συνδυάζεται με την αξιοποίηση, σε επιτελικές θέσεις, στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έχουν υπηρετήσει από κρατικά, κυβερνητικά, συνδικαλιστικά πόστα την αντιλαϊκή πολιτική και την ενσωμάτωση του εργατικού κινήματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την ΕΕ, τη λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου, στηρίζει μια βασική πηγή των δεινών που μαυρίζουν τη ζωή της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Το κόμμα αυτό που κάνει το κοκοράκι και παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος της "Αριστεράς" στην Ευρώπη, έχει ψηφίσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου που είναι η βάση λειτουργίας του καπιταλισμού, τροφοδοτεί την επιθετικότητα της πλουτοκρατίας, βρίσκεται πίσω από την ένταση του μονοπωλιακού ανταγωνισμού, το κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων, την αύξηση της ανεργίας, την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών.

Στηρίζει τις αιτίες των προβλημάτων και παίζει με διαχειριστικά μέτρα, επενδύοντας στην αστεία θέση περί "εξανθρωπισμού του καπιταλισμού" και της ΕΕ, μιλάει για την "επανίδρυσή" της, κοροϊδεύοντας τους λαούς ότι τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις θα αλλάξουν την εκμεταλλευτική, αντιδραστική τους φύση, θα τρομάξουν και θα υποκλιθούν στις αερολογίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΕΑ.

Η αντιμνημονιακή φιλολογία που χρησιμοποιεί αποκρύπτει ότι τα μνημόνια στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες είναι εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, ότι το βασικό, το μόνιμο μνημόνιο είναι οι συνθήκες και η πολιτική της ΕΕ που επιτηρεί το σύνολο των κρατών - μελών, με κριτήριο τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Αποδοχή του ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της ΕΕ και της πολιτικής της, διαπιστευτήρια στις δυνάμεις του κεφαλαίου, αποτελεί η υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν που είναι μηχανισμός επεξεργασίας και επιβολής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Εμφανίζεται σε χώρες της Ευρώπης και επιχειρεί να παραμυθιάσει τους εργαζόμενους ότι σηκώνει το βάρος της λαϊκής πάλης στην Ελλάδα. Ψεύδεται ασύστολα. Στην πράξη είναι φορέας της ταξικής συνεργασίας, του κοινωνικού εταιρισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι για χρόνια ουραγός της υποταγμένης ΓΣΕΕ, και με τη χρεοκοπία του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να διαμορφώσει το "νέο" εργοδοτικό συνδικαλισμό που δουλεύει για τον εγκλωβισμό των εργαζομένων στη στήριξη της αποκαλούμενης "αριστερής κυβέρνησης" που προορίζεται για τη διαχείριση της εξουσίας των μονοπωλίων, της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Προκλητικά, όπως έκανε και στη Γερμανία, αυτοδιαφημίζεται, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ μακριά από την πάλη στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, δεν έχει δυνάμεις στον ιδιωτικό τομέα, η δύναμή του στο συνέδριο της ΓΣΕΕ ήταν 10%, ενώ το ΠΑΜΕ, παρά τη νοθεία και τους αποκλεισμούς, παρά την εργοδοτική τρομοκρατία συγκεντρώνει δύναμη 22%.

Παρά το υψηλό εκλογικό ποσοστό, είναι χαρακτηριστική η αδυναμία του να κινητοποιήσει εργατικές, λαϊκές δυνάμεις, ήταν απών από τις πρόσφατες μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις.

Σε πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις, στελέχη του έχουν καταγραφεί ως απεργοσπάστες, συνεργάζονται με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε αντι -ΠΑΜΕ μέτωπο, για να υπονομεύσουν την πάλη του ταξικού κινήματος που πρωταγωνιστεί στους εργατικούς αγώνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ