Πέμπτη 17 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ρυθμίσεις ενίσχυσης των χρηματιστικών ομίλων

Την ενίσχυση της χρηματιστικής αγοράς και των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο επιδιώκει η Εκθεση για την Οδηγία σχετικά με τους «Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες» (ΟΣΕΚΑ) που υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για ισχυρές εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, συνήθως θυγατρικές τραπεζών που επενδύουν αστρονομικά ποσά σε μετοχές εταιρειών εισηγμένων στα χρηματιστήρια, σε νομίσματα, κρατικά ομόλογα και άλλες «αξίες» όπως σε παράγωγα του χρηματιστικού τζόγου. Στην Ελλάδα, οι ΟΣΕΚΑ εμφανίζονται με τη μορφή εταιρειών «αμοιβαίων κεφαλαίων».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του ΚΚΕ στη σχετική Εκθεση τόνισε τα εξής:

«Η οδηγία για τους "οργανισμούς επενδύσεων σε κινητές αξίες"και η σχετική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου (A7 - 0125/2013), έχουν σαν βασικό στόχο να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου στην ενιαία καπιταλιστική αγορά της ΕΕ. Ολο το νομοθετικό "πακέτο" της ΕΕ που ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, στην τελευταία Ολομέλειά του πριν τις ευρωεκλογές, αποσκοπεί να ενισχύσει τη χρηματιστική αγορά, ιδίως την αγορά των χρηματιστικών παραγώγων και "προϊόντων", το τμήμα δηλαδή της πιο επιθετικής κερδοσκοπίας του κεφαλαίου. Τα ευρωενωσιακά όργανα και το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου επιδιώκουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των μονοπωλιακών χρηματιστικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους, την ενίσχυση της θέσης τους στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που μαίνονται.

Η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων θα ενταθεί, για να μεγαλώνουν τα κέρδη των επιχειρήσεων. Τα αστικά και οπορτουνιστικά επιχειρήματα περί δήθεν ρύθμισης της αγοράς και περιορισμού της κερδοσκοπίας αποτελούν προσπάθεια χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού του λαού. Κρύβουν ότι η καπιταλιστική κρίση είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων που δε βρίσκουν κερδοφόρα διέξοδο. Προβάλλουν σαν υπεύθυνους δήθεν κάποια υψηλά αμειβόμενα επιχειρηματικά στελέχη και μερικούς "ανεύθυνους κερδοσκόπους", για να αθωώσουν το καπιταλιστικό σύστημα, που γεννά τις κρίσεις με τις αξεπέραστες αντιφάσεις και αντιθέσεις του. Η αναρχία στην παραγωγή, η κερδοσκοπία, οι χρηματιστικές "φούσκες" και απάτες του κεφαλαίου είναι έμφυτα στοιχεία του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που στηρίζεται στο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Γι' αυτό δε ρυθμίζεται, ούτε εξανθρωπίζεται, μόνο ανατρέπεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ