Πέμπτη 17 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Προτάσεις καπιταλιστικών επενδύσεων από το Ισραήλ

Παρουσιάστηκαν οι κατευθύνσεις της πρώτης έκθεσης, σε συνέχεια των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με το ισραηλινό επενδυτικό ταμείο «Yozma»

Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αύξηση του ΑΕΠ υπόσχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης που συνέταξε για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης το ισραηλινό επενδυτικό ταμείο «Yozma», η οποία αποτέλεσε το αντικείμενο της χτεσινής συνεδρίασης του λεγόμενου «Συμβουλίου Καινοτομίας». Η εν λόγω έκθεση συντάχθηκε στο πλαίσιο συμφωνιών που υπογράφτηκαν τον περασμένο Γενάρη στην έδρα του υπουργείου Ανάπτυξης μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και του επενδυτικού ταμείου, παρουσία του Ισραηλινού πρέσβη, και αποτελεί μέρος της πολυεπίπεδης ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει την εισαγωγή τεχνογνωσίας από το «Υozma» για το σχεδιασμό της χρηματοδότησης των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των τομέων της οικονομίας, όπου θα κατευθύνονται - και δημόσια - κεφάλαια επενδύσεων. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, η εισήγηση περιλαμβάνει σειρά προτάσεων για την οργάνωση και τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, καθώς, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης, «προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί θεωρούμε την καινοτομία βασικό πυλώνα της νέας ελληνικής οικονομίας. Αυτός είναι και ο λόγος που με κατεύθυνση του ίδιου του πρωθυπουργού στο καινούργιο ΕΣΠΑ θα διπλασιαστούν τα κονδύλια που θα διατεθούν για την καινοτομία από το 4% του συνολικού προϋπολογισμού που ήταν μέχρι σήμερα, στο 8%».

Ειδικότερα, σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρεται ότι η εφαρμογή των προτάσεων του «Yozma» μπορεί να επιφέρει «αύξηση του ΑΕΠ κατά 4 δισ. ευρώ, 32.000 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας, ανάσχεση της μετανάστευσης και επαναπατρισμό επιστημόνων που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από τη χώρα». Η μελέτη προτείνει τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για δράσεις έρευνας και καινοτομίας με ποσό συνολικού ύψους 1,17 δισ. ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ, κεφάλαια που με τη συμμετοχή ιδιωτικών πόρων μπορούν να διπλασιαστούν.

Βασικό πυλώνα της έκθεσης αποτελεί η διείσδυση ιδιωτικών κεφαλαίων στα πανεπιστήμια και η υποταγή της έρευνας που ασκούν στις ανάγκες τους, καθώς προβλέπεται η σύσταση «Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας» σε κάθε Πανεπιστήμιο που κάνει επιστημονική έρευνα. Τα εν λόγω Γραφεία θα ενισχύονται με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ σε πρώτη φάση θα ενισχυθούν 15 ακαδημαϊκά ιδρύματα με την παροχή χρηματοδότησης για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων για τέσσερα χρόνια. Οπως τονίζεται, τα «Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας» θα αναζητούν χρηματοδότηση από τη βιομηχανία, θα εκπροσωπούν τους ερευνητές και θα διαχειρίζονται τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ