Πέμπτη 17 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
Βιβλίο
ΜΙΡΚΑ Β. ΚΩΤΣΑΡΙΔΗ
«Οδός Πατησίων»

Το πρώτο βήμα της Μ.Β. Κωτσαρίδη με τη συλλογή «Οδός Πατησίων» προκαλεί αισιοδοξία.

Μια γραφή περισσότερο ρεαλιστική παρά λυρική, που μπαίνει στο παιχνίδι της ζωής έντονα, ενεργά. Τα θέματα της Μ.Κ. ανθρώπινα, κοινωνικά, καλύπτουν μεγάλη γκάμα της καθημερινότητας.

Απελευθερωμένη από ωραιοποιήσεις, μύθους και φλυαρία, στέκεται στη δίνη του γίγνεσθαι της πόλης και συγκεκριμένα της «οδού Πατησίων», χωρίς να χάνει το στόχο της.

«Κάποτε θα πάρω αυτή την πλατεία μαζί μου,/ τους ανθρώπους της, τους βιαστικούς περαστικούς,/ τους σερβιτόρους, τους ζητιάνους,/ θα την κλείσω στη χούφτα μου/ και δε θα την αφήσω να μου φύγει ξανά» (Εκδόσεις «Ιωλκός»).

ΕΛΕΝΗ ΣΟΥΛΟΓΛΟΥ
«Αισθήσεις ζωής»

Σε άλλο κλίμα κινείται η Ε. Σούλογλου με το πρώτο της ποιητικό βιβλίο «Αισθήσεις ζωής».

Περισσότερο λυρική, πιο αναλυτική, τραγουδάει μ' ένα ρυθμό που συχνά καταλήγει σε παραδοσιακή μορφή ομοιοκαταληξίας. Πλούσια σε εικόνες η γραφή της, αγγίζει ποιητικές «αισθήσεις». Ωστόσο, θα πρέπει ν' απορρίψει την τάση για επεξηγηματικά σχήματα. Αλλωστε, με διαυγή λόγο «καταγράφει» μικρές στιγμές, με εύστοχα και προσεγμένα ποιητικά παιχνιδίσματα.

«Αν οι παλάμες σου/ υποδέχονται την καλοσύνη/ Τότε θα νιώσεις την ευτυχία...». (Εκδόσεις «Ιωλκός»).

«Ποιητικά τετράδια φθινοπώρου»

Οι εκδόσεις «Μανδραγόρας» κυκλοφόρησαν «Τα ποιητικά τετράδια φθινοπώρου». Πρόκειται για προσεγμένη (και εκδοτικά) ανθολογία σύγχρονης ελληνικής ποίησης, με 24 ποιητές στο πρώτο μέρος και στο δεύτερο 10 ποιητές της γενιάς του '80.

Ανάμεσά τους οι: Μιχάλης Κατσαρός, Εκτωρ Κακναβάτος, Ιάσων Δεπούντης, Θανάσης Κωσταβάρας, Σωκράτης Σκαρτσής κ.ά. και από τους νεότερους οι: Βαγγέλης Κάσσος, Βασίλης Καλαμαράς, Σωτήρης Τριβιζάς κ.ά.

Ο αναγνώστης θα χαρεί αληθινή ποίηση σ' αυτή την ανθολογία και θα καταρρίψει αυτό που συνήθως κακώς λέγεται, ότι η ποίηση «δε διαβάζεται» ή «η ποίηση δεν πουλάει».

Η καλή, προσεγμένη, διάφανη ποίηση πάντα θα βρίσκεται στην κορυφή της λογοτεχνικής μας πυραμίδας.


Φαίδρα ΖΑΜΠΑΘΑ - ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ