Πέμπτη 17 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝ
Υπογράφηκαν νέες συμβάσεις

Σε 66 ανήλθαν οι δήμοι του Δικτύου Δημοτικών Κινηματογράφων του ΥΠΠΟ, μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με άλλους 27 δήμους χτες στο Αμφιθέατρο του υπουργείου. Παράλληλα ανανεώθηκαν και οι συμβάσεις 20 δήμων έως το τέλος του χρόνου.

Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του Δικτύου, αρκετές πόλεις απέκτησαν κινηματογραφική αίθουσα. Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Δίκτυο πραγματοποίησε το αφιέρωμα «Η συντήρηση της ιστορικής μνήμης μέσω του Κινηματογράφου», με προβολή έξι ταινιών διασωσμένων και αποκαταστημένων από την Ταινιοθήκη. Το αφιέρωμα συνόδευε φωτογραφική έκθεση 50 αφισών με θέμα τον ελληνικό κινηματογράφο και ταξίδεψε σε 50 πόλεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Τα αφιερώματα του Δικτύου για το 2001, που ξεκίνησαν και θα ολοκληρωθούν το 2003, περιλαμβάνουν: Συμμετοχή του Δικτύου στο γιορτασμό των 50χρονων της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, με προβολή πέντε ταινιών της δεκαετίας του '50 και έκθεση κινηματογραφικών τεκμηρίων. Το αφιέρωμα «Ο δημιουργός σε πρώτο πλάνο - Η ελληνική ταινία ταξιδεύει», που περιλαμβάνει 35 ταινίες των τελευταίων 10 χρόνων. Αφιέρωμα στην ταινία μικρού μήκους - «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στο Δίκτυο Δημοτικών Κινηματογράφων». Πρόκειται για διήμερες προβολές ταινιών μικρού μήκους που βραβεύτηκαν τα τελευταία 20 χρόνια στο Φεστιβάλ Δράμας.

Επίσης κρίθηκαν διατηρητέοι 51 κινηματογράφοι σε όλη τη χώρα (34 θερινοί και 17 χειμερινοί), ενώ μέχρι το 1999 αγοράστηκαν 12. Σε διαδικασία τελικής αγοράς είναι άλλοι τρεις.

Να σημειωθεί ότι οι κινηματογράφοι - ιδίως οι θερινοί - εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την απειλή της «μετάλλαξής» τους σε «σούπερ μάρκετ» ή πάρκινγκ και να ανταγωνίζονται, άνισα, τις πολυεθνικές του κινηματογράφου, θέματα τα οποία για το ΥΠΠΟ... δεν υπάρχουν. Ο αγώνας της ΤΑ στη δεκαετία του '80 διέσωσε μερικές αίθουσες, πολύ πριν δηλαδή αποφασίσει η πολιτεία να παρέμβει. Οσο όμως το ΥΠΠΟ θα αντιμετωπίζει τον κινηματογράφο σαν ευκαιρία για δεξιώσεις και δημόσιες σχέσεις - όπως έκανε χτες - οι επιχορηγήσεις του Δικτύου δε θα αποτελούν παρά το μίζερο «άλλοθι» της αδιαφορίας του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ