Παρασκευή 18 Απρίλη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Διελκυστίνδα για το διορισμό Ιρανού πρέσβη

TEXEΡΑΝΗ.--

Την επείγουσα σύγκληση αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ που ασχολείται με τους διορισμούς ξένων διπλωματών στην έδρα του Οργανισμού στη Ν. Υόρκη, ζήτησε η μόνιμη διπλωματική αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Εθνη, με αφορμή την άρνηση των ΗΠΑ να δώσουν άδεια παραμονής στο νέο Ιρανό πρέσβη στον ΟΗΕ, Χαμίντ Αμπουταλέμπι.

Οι Ιρανοί διπλωματικοί αξιωματούχοι απαιτούν την άμεση συνεδρίαση της επιτροπής και την παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για παράβαση του διεθνούς δικαίου και ιδρυτικών συνθηκών των Ηνωμένων Εθνών.

Οι Αμερικανοί αρνούνται την έκδοση βίζας στον Αμπουταλέμπι, κατηγορώντας τον για ύποπτο ρόλο στην υπόθεση ομηρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη το Νοέμβρη του 1979. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο ρόλος του στην υπόθεση αυτή είχε περιοριστεί σε αυτόν του μεταφραστή κατά τις διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, στρατηγός Χοσεΐν Ντεγκχάν, απέκλεισε την Τετάρτη οποιοδήποτε ενδεχόμενο να τεθεί προς συζήτηση το ιρανικό πυραυλικό πρόγραμμα στο τραπέζι των συνομιλιών που έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε Τεχεράνη και Βιέννη με αξιωματούχους της Ομάδας των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία (Ομάδα 5+1).

Ο Ντεγκχάν ξεκαθάρισε ότι το βαλλιστικό πρόγραμμα της χώρας του δεν έχει καμία «πυρηνική διάσταση» και ως εκ τούτου δεν πρέπει να απασχολεί τις συνομιλίες της Ομάδας των 5+1, που θα συνεχιστούν, σε επόμενη φάση, στις 13 Μάη στη Βιέννη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ