Τρίτη 29 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Ο δημόσιος πλούτος ως «πραμάτεια»...

Κάθε δυνατή... εξυπηρέτηση για τη διευκόλυνση τοποθέτησης κινεζικών επιχειρηματικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία υποσχέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης, μιλώντας στο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε χτες από το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και το Ινστιτούτο «Business Confucius» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο συνέδριο επισημάνθηκαν, επίσης, οι μεγάλες ευκαιρίες που παρέχει η αγορά της Κίνας σε Ελληνες επιχειρηματίες για την ανάπτυξη επενδύσεων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη χρηματοδότηση με αρχικό κεφάλαιο ύψους 5 δισ. δολαρίων από την Κινεζική Τράπεζα Ανάπτυξης για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της «ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας», αλλά και άλλων ελληνικών επιχειρήσεων που ήδη βρίσκονται στην κινεζική αγορά.

Ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις «αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες» που διαθέτει η χώρα, επισημαίνοντας κυρίως τον τουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, τις ιχθυοκαλλιέργειες, την Ενέργεια, τα «logistics» και τις συνδυασμένες μεταφορές, τη φαρμακευτική βιομηχανία, τη βιομηχανία μετάλλων και σειρά δραστηριοτήτων που συνδέονται με τη ναυτιλία κ.ά. Παράλληλα, τόνισε το ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που διενεργείται τα τελευταία χρόνια αλλά και την ανάπτυξη έργων υποδομών που συντελούνται σε λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες και σιδηροδρόμους.

Ο Ν. Μηταράκης στάθηκε κυρίως στην παρουσία της «COSCO» στο λιμάνι του Πειραιά υποστηρίζοντας ότι «η καθιέρωση της Ελλάδας ως βασικού κρίκου στην εφοδιαστική της αλυσίδα είναι προς όφελος της Κίνας» και στα προγράμματα ενίσχυσης των εγχώριων εξαγωγικών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, εκφράζοντας την ελπίδα περί μεγαλύτερης διείσδυσης στην κινεζική αγορά.

Οπως είπε ο αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ, Π. Αθανασόπουλος, οι ελληνικές επιχειρήσεις εκδηλώνουν «αυξανόμενο ενδιαφέρον» να δραστηριοποιηθούν στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου, αναφέροντας ως παραδείγματα τον όμιλο «Intralot», την «S&B Ορυκτά», την «Μπουτάρης» κ.ά. Παρέθεσε στοιχεία για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αναφέροντας ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα ξεπέρασαν το 2013 τα 420 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στην Ελλάδα ξεπερνούν τα τελευταία τρία χρόνια τα 2,2 δισ. ετησίως κατά μέσο όρο.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Κ. Μανιατόπουλος, παρουσίασε περίπου ως... «πραμάτεια» τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που έχουν περάσει στο χαρτοφυλάκιο του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας ότι το μεγαλύτερο τμήμα τους αφορά μεγάλες εκτάσεις γης που προσφέρονται για αγροτική ή τουριστική αξιοποίηση.

Ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα ανέφερε ότι προτρέπει τους Κινέζους επιχειρηματίες να επισκεφτούν οι ίδιοι την Ελλάδα προκειμένου να διαπιστώσουν τις «σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στη χώρα», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του διέβλεψε ότι σύντομα η ζήτηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων από την Κίνα δεν θα μπορεί να καλυφθεί και ζήτησε να σχεδιαστούν από τώρα τρόποι αύξησης της παραγωγής και της μεταποίησης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «Huawei» προσφεύγει στα δικαστήρια και προειδοποιεί με νέα αντίποινα(2019-05-30 00:00:00.0)
Αναστολή συναλλαγών σε χρηματιστήρια(2016-01-05 00:00:00.0)
Σχέδια ενίσχυσης της ντόπιας βιομηχανίας(2015-05-20 00:00:00.0)
Απαγόρευση εξαγωγών στην Κίνα(2014-01-19 00:00:00.0)
«Φοροέλεγχοι» στα κινέζικα(2005-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ