Σάββατο 3 Μάη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ» ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ
Δράση για τη διασφάλιση μονοπωλιακών συμφερόντων

Εντονη δραστηριότητα παρουσιάζει το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) στο Κιλκίς, για την εκπαίδευση «παρατηρητών» που μετέχουν στις περιλάλητες «ειρηνευτικές» αποστολές του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, άλλων διακρατικών ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Η λειτουργία του Κέντρου αποτελεί άλλη μια ...συνεισφορά της κυβέρνησης στην προώθηση ουσιαστικά ιμπεριαλιστικών σχεδίων και αποστολών, στη στοχευμένη προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή.

Το ΠΚΕΕΥΕ ιδρύθηκε το 1998 και αποτελεί ένα από τα 26 διεθνώς αναγνωρισμένα Κέντρα Εκπαίδευσης τέτοιων «ειρηνευτικών» επιχειρήσεων, όπως προσχηματικά χαρακτηρίζονται τις περισσότερες φορές οι πολύμορφες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η επιβολή παρουσίας στρατιωτικών στελεχών ή και άλλων ως «παρατηρητών» σε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που τα ίδια τα ιμπεριαλιστικά κέντρα υποδαύλισαν για προώθηση θέσεών τους και συμφερόντων τους. Το 2000 αναγνωρίστηκε ως τέτοιο κέντρο, με σχετική ανακοίνωση του πρώην γγ του ΝΑΤΟ, G. Robertson, ενώ αντιστοίχως έχει αναγνωριστεί και από τον ΟΗΕ, για τη διεξαγωγή Σχολείων στρατιωτικών παρατηρητών που μετέχουν σε αποστολές του Οργανισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας και προκειμένου να διαφημίσει διεθνώς τις υπηρεσίες που παρέχει, το ΠΚΕΕΥΕ μετείχε, 19 - 20 Μάρτη, στην έδρα του Στρατηγείου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, στην ετήσια έκθεση «Marketplace» της ΝΑΤΟικής «Κοινότητας των Εκπαιδευτικών Κέντρων». Μετείχαν συνολικά 15 τέτοια Κέντρα.

«Διακεκριμένοι επισκέπτες, διπλωμάτες, πρέσβεις, ανώτατοι αξιωματικοί, οι Διοικητές των λοιπών Κέντρων, μαθητές κολεγίων και ιδιώτες επισκέφτηκαν το περίπτερο του ΠΚΕΕΥΕ, ανάμεσα στους οποίους ο αναπληρωτής Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελληνικής Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, ο Διοικητής του NATO School Oberammergau (NSO) Συνταγματάρχης W. Scott Butler και η Διοικητής του αντίστοιχου Κέντρου της Σουηδίας (SWEDINT) Συνταγματάρχης Lena Persson Herlitz», αναφέρεται από το ΠΚΕΕΥΕ.

Αναφορικά με τις υπηρεσίες που «πουλάει», χαρακτηριστικό είναι το «Σχολείο Στρατιωτικών Παρατηρητών Ηνωμένων Εθνών», που ξεκινά τις επόμενες μέρες με την έγκριση του ΟΗΕ και θα έχει διάρκεια τρεις βδομάδες (5 - 23 Μάη).

Επισήμως, σκοπός του Σχολείου είναι «να προετοιμάσει στελέχη από διαφορετικές χώρες για την ανάληψη καθηκόντων ως Παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών σε Επιχειρήσεις Υποστήριξης της Ειρήνης. Να παρέχει πληροφορίες στους εκπαιδευόμενους σχετικά με τη δομή, διαδικασίες και ορολογία των Ηνωμένων Εθνών».

Ανάμεσα στα αντικείμενα της «εκπαίδευσης» περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: «Παρατήρηση και Καταγραφή», «Κανόνες Εμπλοκής - Μη Χρήση Βίας και Κώδικας Συμπεριφοράς», «Χειρισμός των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης»...

Καλούνται να μετέχουν στρατιωτικά στελέχη βαθμού από ανθυπολοχαγός έως αντισυνταγματάρχης «ή πολίτες αναλόγων βαθμών και θέσεων» με «δίδακτρα» 100 ευρώ τη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ