Τρίτη 13 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Νέο ναυάγιο με θύματα Αφρικανούς μετανάστες

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Στα νερά της Μεσογείου, μεταξύ Ανατολικής Λιβύης, Μάλτας και Ιταλίας, άφησαν την τελευταία τους πνοή την Κυριακή τουλάχιστον 40 άνθρωποι από την Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν και την Γκάνα που επέβαιναν σε δουλεμπορικό, κυνηγώντας το όνειρο μιας καλύτερης ζωής σε ευρωπαϊκή χώρα. Περίπου 50 άλλοι διασώθηκαν από τη λιβυκή ακτοφυλακή. Στο σκάφος επέβαιναν περίπου 130 άτομα.

Η νέα αυτή τραγωδία με θύματα δεκάδες Αφρικανούς σημειώνεται ένα 24ωρο μετά τις απειλές του Λίβυου υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών Σάλαχ Μάζεκ ότι η χώρα του θα «διευκολύνει» τη διέλευση χιλιάδων επίδοξων μεταναστών προς την Ευρώπη, αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν βοηθήσει τη Λιβύη να αντιμετωπίσει το ζήτημα συγκέντρωσης στη Λιβύη δεκάδων χιλιάδων μεταναστών δίχως νόμιμα έγγραφα από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Η επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στην Τρίπολη της Λιβύης, Ναλίγα Αποστόλοβα, εξέφρασε κατάπληξη και «μεγάλη ανησυχία» για τις δηλώσεις του Λίβυου υπουργού, σπεύδοντας να ζητήσει περισσότερες διευκρινίσεις και εξηγήσεις.

Αυτά ενώ, χτες, δυνάμεις του λιβυκού ναυτικού ανακοίνωσαν τη διάσωση άλλων 450 οικονομικών προσφύγων που επέβαιναν σε πλοιάριο με προορισμό την Ιταλία. Το πλοίο βυθίστηκε κοντά στην περιοχή Ζβάρα (110 χλμ δυτικά της Τρίπολης). Η πλειονότητα των επιβατών ήταν από την Ερυθραία, τη Συρία και την Παλαιστίνη.

Υπολογίζεται ότι μόνον την περασμένη βδομάδα περίπου 4.000 Αφρικανοί μετανάστες κατάφεραν να φθάσουν στις ακτές της Ιταλίας, αναζητώντας ευκαιρίες για καλύτερη ζωή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ