Τρίτη 20 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Συγκρούσεις γύρω από το κοινοβούλιο

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

«Κόκκινο» χτυπά το θερμόμετρο της έντασης στην Τρίπολη και στη Βεγγάζη της Λιβύης, έπειτα και από την προχτεσινή κλιμάκωση των επιθέσεων του ε.α. Λίβυου στρατηγού Χαλίφα Xάφταρ (ή Χίφτερ) στο κτίριο του «Γενικού Εθνικού Κογκρέσου», στη διάρκεια της οποίας απήχθησαν τουλάχιστον 20 βουλευτές, ενώ σκοτώθηκε αδιευκρίνιστος αριθμός ατόμων.

Η επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ στο Κογκρέσο ξεκίνησε την Κυριακή, λίγο μετά την είσοδο στην Τρίπολη φάλαγγας τεθωρακισμένων, καθώς ο ε.α. στρατηγός κήρυξε πόλεμο κατά ισλαμιστών εξτρεμιστών, τους οποίους χαρακτήρισε «τρομοκράτες», και «διάλυση» του Κογκρέσου της λεγόμενης κεντρικής κυβέρνησης, μία τριετία από την ιμπεριαλιστική επέμβαση ανατροπής του Καντάφι. Απαίτησε, μάλιστα, να παραδοθεί η εξουσία σε 60μελές συντακτικό σώμα, απορρίπτοντας εκ μέρους του αυτοαποκαλούμενου «Εθνικού Στρατού της Λιβύης» τον πρόσφατο διορισμό του Αχμεντ Μάιτικ στη θέση του πρωθυπουργού.

Οι κινήσεις του ε.α. στρατηγού δεν έμειναν αναπάντητες. Ο επικεφαλής του λιβυκού στρατού προσκάλεσε χτες ακόμη και ισλαμιστές οργάνωσης-παρακλάδι της Αλ Κάιντα να πολεμήσουν εναντίον του. Βέβαια δεν είναι ξεκάθαρο ποιες δυνάμεις κρύβονται πραγματικά πίσω από τις κινήσεις του πρώην στρατηγού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ