Τρίτη 20 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Νίκη του ινδουιστή Ναρέντρα Μόντι

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Απόλυτη πλειοψηφία, με 282 έδρες σε σύνολο 543, κατέλαβε το ινδουιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) στις βουλευτικές εκλογές της Ινδίας, με τον ηγέτη του, Ναρέντρα Μόντι, να αναδεικνύεται σε νέο πρωθυπουργό της χώρας. Το κόμμα «Κογκρέσο», της γνωστής δυναστείας των Γκάντι, χάνει την πρώτη θέση μετά από πολλά χρόνια, την οποία καταλαμβάνει το BJP με ποσοστά - ρεκόρ για τα δεδομένα της τελευταίας 30ετίας.

Το κόμμα «Κογκρέσο» έλαβε 44 έδρες, το λεγόμενο «Κόμμα του Απλού Ανθρώπου» 4, το ΚΚ Ινδίας 1 έδρα και το ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό) 9.

Ο ινδουιστής Ναρέντρα Μόντι εκπροσωπεί της ελπίδες της ινδικής κυρίαρχης τάξης για τόνωση της καπιταλιστικής οικονομίας και νέα ώθηση στην αναβάθμιση της θέσης τους, διεθνώς και περιφερειακά.

Ο Μόντι ήταν επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στο δυτικό κρατίδιο Γκουτζάρατ από το 2001. Το 2002 είχε κατηγορηθεί ως συνυπεύθυνος για τις αιματηρές θρησκευτικές ταραχές που οδήγησαν στο θάνατο πάνω από 1.000 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνων. Θεωρείται ότι «ανδρώθηκε» πολιτικά στους κύκλους του «Εθνικού Οργανισμού Εθελοντών» (RSS - Ραστρίγια Σουαγιαμσεβάκ Σναγκ), εθνικιστικής, συντηρητικής ινδουιστικής οργάνωσης με παραστρατιωτικό χαρακτήρα, η οποία τέθηκε στο παρελθόν τρεις φορές εκτός νόμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ