Σάββατο 24 Μάη 2014 - Κυριακή 25 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Κάλπες εν μέσω διαπραγματεύσεων

Προεδρικές εκλογές πραγματοποιούνται αύριο Κυριακή και στην Κολομβία, μια χώρα που βιώνει εδώ και πάνω από 50 χρόνια την ένοπλη σύγκρουση, αποτέλεσμα της κρατικής τρομοκρατίας, που δεν αφήνει περιθώρια πολιτικής δράσης για χιλιάδες αγωνιστές. Οι φετινές εκλογές πραγματοποιούνται ενώ είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ένοπλο κομμουνιστικό αντάρτικο κίνημα, τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), στην Αβάνα της Κούβας. Οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν ξεκινήσει πριν ενάμιση χρόνο στο Οσλο της Νορβηγίας με εγγυήτριες χώρες τη Νορβηγία και την Κούβα, και τη Βενεζουέλα και τη Χιλή να συνοδεύουν επίσης τη διαδικασία. Ως τώρα έχουν επιτευχθεί 2 επιμέρους συμφωνίες για τα ζητήματα της αγροτικής μεταρρύθμισης και της πολιτικής εκπροσώπησης. Ενώ την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν πολλά κοινά σημεία για την αντιμετώπιση του ζητήματος των παράνομων καλλιεργειών και του ναρκεμπορίου, με αντικατάσταση των καλλιεργειών και συμμετοχή των τοπικών φορέων. Ακολουθούν άλλα 3 σημεία της κοινής ατζέντας: Τα δικαιώματα των θυμάτων από την πολύχρονη σύγκρουση, η επιστροφή εδαφών και περιουσιών στα 4 εκατομμύρια εκτοπισμένων λόγω της ένοπλης αντιπαράθεσης (κυρίως της δράσης των παραστρατιωτικών ταγμάτων θανάτου, που δρουν για λογαριασμό των πλουτοκρατών και των πολυεθνικών μονοπωλίων) και η διαδικασία επιβεβαίωσης της εφαρμογής της ειρήνης όταν αυτή υπογραφεί συνολικά.

Σε αυτό το κλίμα οι FARC, αλλά και άλλη μία μικρότερη αντάρτικη οργάνωση, ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), ανακοίνωσαν από τις 20 Μάη ως τις 28 Μάη μονομερή εκεχειρία για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Στις εκλογές υποψήφιοι είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, που είναι πολύ πιθανό να επανεκλεγεί με το συνασπισμό Εθνική Ενότητα (Unidad Nacional), η συντηρητική Μάρτα Λουσία Ραμίρες, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κέντρου Οσκαρ Ιβάν Σουλουάγκα και ο Χοσέ Αντόνιο Ρότσα του δεξιού κόμματος Επιλογή Πολιτών. Ο Σουλουάγκα είναι από το ίδιο κόμμα του πρώην αντιδραστικού προέδρου Αλβαρο Ουρίβε Βέλες (2002-2010), που στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές εκλέχτηκε γερουσιαστής και εκφράζει τα τμήματα εκείνα της αστικής τάξης της χώρας που αντιδρούν στις διαπραγματεύσεις και θέλουν να συνεχιστεί η στρατιωτική αντιμετώπιση των κομμουνιστών ανταρτών.

Επίσης στις εκλογές ο Δημοκρατικός Εναλλακτικός Πόλος (συμμαχία της ρεφορμιστικής αριστεράς) και η Πατριωτική Ενωση, που επανασυστάθηκε μετά από 12 χρόνια απουσίας και στην οποία συμμετέχει και το Κολομβιάνικο ΚΚ, αποφάσισαν να κατεβάσουν κοινό υποψήφιο. Για την προεδρία την Κλάρα Λόπες, από τον Πόλο και για την αντιπροεδρία την Αϊντα Αβέγια, της Πατριωτικής Ενωσης.

Η Πατριωτική Ενωση, που ήταν πρωτοβουλία των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας και του Κολομβιάνικου ΚΚ, γνώρισε μια φοβερή γενοκτονία τις δεκαετίες του '80 και του '90, όταν δολοφονήθηκαν πάνω από 5.000 μέλη και στελέχη της, ανάμεσά τους δύο κομμουνιστές υποψήφιοι πρόεδροι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ