Τετάρτη 28 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κινήσεις στα πλαίσια του ανταγωνισμού για την επιλογή καλύτερου διαχειριστή

Δεδομένη, σε όλα τα σενάρια και τις διεργασίες για την αναπαλαίωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, είναι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής σε βάρος του λαού

Eurokinissi

Δεδομένη, σε όλα τα σενάρια και τις διεργασίες για την αναπαλαίωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, είναι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής σε βάρος του λαού
Προβληματισμός επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ για τις χαμηλές επιδόσεις της, ειδικά στις ευρωεκλογές, καθώς, συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη του 2012, έχασε 529.680 ψηφοφόρους. Η ανησυχία τους αυτή αφορά στο πώς θα καταφέρουν να περάσουν την αντιλαϊκή πολιτική του ευρωμονόδρομου, πώς θα εμφανιστούν μπρος στο μεγάλο κεφάλαιο ως ικανότεροι διαχειριστές των συμφερόντων του στον ανταγωνισμό τους για τη θέση αυτή με το ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτά τα πλαίσια, χτες φούντωσαν σενάρια για διεργασίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Σαμαράς και Βενιζέλος συνταξίδεψαν χτες το πρωί για τις Βρυξέλλες -για τις εκεί διεργασίες σχετικά με την εκλογή νέου προέδρου της Κομισιόν- και λέγεται ότι είχαν μια πρώτη άτυπη συνεννόηση πριν την επίσημη συνάντησή τους την Πέμπτη με αντικείμενα:

-- Τον ανασχηματισμό, που λέγεται ότι θα γίνει μέσα Ιούνη με συμπερίληψη (κατά σενάρια) του Α. Λοβέρδου και απομάκρυνση του Γ. Στουρνάρα. Ο τελευταίος εμφανίζεται ενοχλημένος από την κριτική που υφίσταται το τελευταίο 48ωρο από κομματικά στελέχη της ΝΔ, σε σημείο που να μην επιθυμεί παραμονή του στο υπουργείο Οικονομικών. Από το περιβάλλον του διαχέεται ότι οι διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του χρέους βρίσκονται σε προχωρημένο σημείο, γεγονός που επιτρέπει το χειρισμό του και από άλλο πρόσωπο, «ακόμα και από ένα κομματικό στέλεχος». Οι ίδιες πηγές δε διέψευδαν ενδεχόμενη μετακίνησή του στην Τράπεζα της Ελλάδος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι απόφαση που λαμβάνει μόνο ο πρωθυπουργός.

-- Την αλλαγή στον εκλογικό νόμο, με σενάρια για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, προκειμένου να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για κυβερνήσεις «συνεργασίας και ευρύτερων συναινέσεων», ακόμα και για «μεγάλο συνασπισμό». Η αλλαγή αυτή, για να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές, προϋποθέτει υπερψήφισή της από ευρεία κυβερνητική πλειοψηφία, γεγονός που αναμένεται να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παλαιότερα ξιφουλκούσε υπέρ της απλής αναλογικής.

- Την «επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας» μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όπως ζητά ο Ευ. Βενιζέλος, παζαρεύοντας καλύτερες θέσεις για το κόμμα του.

Ρόλο «βασικού ρυθμιστή» διεκδικεί και η φασιστική ΧΑ

Στις διεργασίες επιχειρεί να παρέμβει και η Χρυσή Αυγή, επιβεβαιώνοντας τις σχέσεις αλλολοτροφοδότησης της ναζιστικής οργάνωσης με άλλες αστικές δυνάμεις και ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Μετά τη δήλωση του αρχηγού της, Ν. Μιχαλολιάκου, ότι κατόπιν του αποτελέσματος των ευρωεκλογών η ΧΑ είναι, «πλέον, ο βασικός ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων», ακολούθησε αργά το βράδυ της Δευτέρας ανάρτηση στην κεντρική ιστοσελίδα της οργάνωσης (αναπαραγωγή άρθρου από γνωστό site με στενές σχέσεις με τη ΧΑ) όπου μπρος στο ενδεχόμενο απομάκρυνσης Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ κατονομάζεται ανοιχτά ποιος πρέπει να τον διαδεχτεί ώστε να τα βρούνε ΝΔ και ΧΑ!

«Οι διεργασίες για τη διαδοχή στη ΝΔ έχουν ξεκινήσει μετά την ήττα που υπέστη το κόμμα, λόγω των αποτυχημένων επιλογών προσώπων του Α. Σαμαρά για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αλλά και της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση (...) Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται για τη διαδοχή του Α. Σαμαρά είναι και ένα πρόσωπο έκπληξη, αυτό του Απόστολου Τζιτζικώστα (...) Πρόκειται για μία υποψηφιότητα πολύ σοβαρή και αποδεκτή από όλες τις πλευρές του κόμματος. Με καταβολές από παραδοσιακή πολιτικά οικογένεια, είναι αντισιωνιστής, τα πηγαίνει πολύ καλά με την ακροδεξιά και αυτό φάνηκε τόσο από την πρόσκληση που απηύθυνε στη Χρυσή Αυγή να παραστεί στην εξέδρα των επισήμων κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου αλλά και από τη μεγάλη απήχηση που είχε στους ψηφοφόρους του κόμματος στην Κεντρική Μακεδονία, όπου "σάρωσε" συγκεντρώνοντας ποσοστό άνω του 70%. Είναι νέος, άφθαρτος, έχει τη στήριξη του Κ. Καραμανλή και του αμερικανικού παράγοντα. (...) Είναι κρίσιμο να πάει στις εθνικές εκλογές το κόμμα (φαίνεται πως θα γίνουν τον Οκτώβριο) με νέα ηγεσία. Και ειδικά με πρόσωπο νέο, κοινής αποδοχής στο χώρο της δεξιάς και με διείσδυση στη Χρυσή Αυγή. Τα προαπαιτούμενα αυτά συγκεντρώνει η υποψηφιότητα Α. Τζιτζικώστα», αναφέρεται στο άρθρο.

Τέλος, τη θέση του σε όλο αυτό το σκηνικό διεργασιών και κομπρεμί στο χώρο της κεντροδεξιάς - δεξιάς δείχνει να παζαρεύει και ο επικεφαλής του ΛΑΟΣ και παλαιότερα κυβερνητικός εταίρος των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, Γ. Καρατζαφέρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ