Τετάρτη 28 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναδιαρθρώσεις σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων

Στο σκληρό πυρήνα των λεγόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στρέφονται οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία, ενόψει και των διαφαινόμενων ρυθμών αναιμικής ανάκαμψης, στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του ντόπιου κεφαλαίου.

Αποφασιστικό εργαλείο αυτής της πολιτικής είναι το λεγόμενο νέο «εθνικό αναπτυξιακό πρότυπο», σε συνδυασμό με τον πακτωλό των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020, τα οποία, στο σύνολό τους, ανεξάρτητα από το φορέα διαχείρισης, θα καταλήξουν στα θησαυροφυλάκια των μονοπωλίων και τμημάτων του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα και παράλληλα θα τρέχουν τα λεγόμενα προαπαιτούμενα μέτρα, όπως αυτά έχουν συμφωνηθεί με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), ενώ στα «γεμάτα» θα ξεκινήσει η συζήτηση γύρω από τους τρόπους και το ύψος της ελάφρυνσης του κρατικού χρέους, με στόχο την ανακατεύθυνση των κεφαλαίων, που σήμερα πηγαίνουν στην αποπληρωμή του (τοκοχρεωλύσια), σε τομείς και δραστηριότητες που ενδιαφέρουν τους ντόπιους επιχειρηματίες.

Οι σχεδιασμοί για την επόμενη φάση περιλαμβάνουν και τα παρακάτω:

-- Νέο πακέτο «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» σε συνέχεια αυτού που περιλαμβάνει η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Αυτή τη φορά το βάρος πέφτει στους εξής κλάδους: Μεταποίηση, χονδρεμπόριο, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικό εμπόριο.

-- Διαμόρφωση νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, συνδεδεμένου με τις διαδικασίες αξιολόγησης των εργαζομένων. Το νέο μισθολόγιο θα εφαρμόζεται από το 2015, ταυτόχρονα με το μόνιμο μηχανισμό αξιολόγησης όλων των εργαζομένων.

-- «Ευθυγράμμιση» του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων με όσα ισχύουν στην ΕΕ, σε περίπτωση που δεν «αποδώσει» το ήδη ψηφισμένο καθεστώς.

-- Επαναξιολόγηση της «βιωσιμότητας» του ασφαλιστικού συστήματος. Το πλαίσιο για την παραπέρα καρατόμηση των κάθε είδους δικαιωμάτων των ασφαλισμένων ενισχύεται με την κατάργηση από 1-1-2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κλπ.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

-- Επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

-- Διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να παραμείνει «βιώσιμη» η διαχείριση του κρατικού χρέους και να δημιουργούνται προϋποθέσεις παραπέρα χρηματοδότησης των μερίδων του ντόπιου κεφαλαίου.

--Ψήφιση του νόμου για τα δάση.

--Ψήφιση του νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» (κατατέθηκε στη Βουλή) και για την εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αντιλαϊκή επέλαση βασική σταθερά στον «οδικό χάρτη» του κεφαλαίου (2017-08-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2016-09-28 00:00:00.0)
Με αντιλαϊκή πυξίδα τις αξιώσεις του κεφαλαίου και τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ (2014-12-24 00:00:00.0)
Σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση και στην επόμενη φάση (2014-11-05 00:00:00.0)
Με ή χωρίς μνημόνια γονατίζουν το λαό (2014-03-16 00:00:00.0)
Σερβίρουν το ψευτοδίλημμα «νέο δάνειο ή κούρεμα του χρέους» (2013-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ