Κυριακή 1 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Νέα «ορμή» για νέες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάτεο Ρέντσι, που εμφανίζεται ως «άφθαρτος, νέος και μεταρρυθμιστής» σε συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάτεο Ρέντσι, που εμφανίζεται ως «άφθαρτος, νέος και μεταρρυθμιστής» σε συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ
Η επισήμανση του προέδρου της «Confindustria» (σ.σ. της Ενωσης των Ιταλών βιομηχάνων) Τζόρτζιο Σκουίντσι ότι το Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει να αξιοποιήσει τη «λαϊκή εντολή για να προχωρήσει σε αλλαγές» τα λέει όλα. Γιατί, η «αλλαγή» που οι μεγαλοεργοδότες ζητούν ακόμα πιο επίμονα τους τελευταίους μήνες είναι νέα μέτρα μείωσης του «εργατικού κόστους». Ετσι, λίγα μόνο 24ωρα μετά τον εκλογικό «θρίαμβο» του κόμματος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, η ερμηνεία αυτή και παραίνεση του μεγάλου κεφαλαίου δεν άφησε κανένα περιθώριο παρεξήγησης για το ποιον θα ωφελήσει αυτός ο «θρίαμβος». Αλλωστε, ο ίδιος ο Ρέντσι την περασμένη Πέμπτη δήλωσε ότι «μητέρα όλων των μαχών είναι οι αλλαγές στην ιταλική αγορά εργασίας». Τα ιταλικά ΜΜΕ έσπευσαν να σημειώσουν ότι διακηρυγμένη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να μειώσει τη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις και να δώσει τη δυνατότητα επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Αλλωστε, πρόσφατα εγκρίθηκε και νόμος που δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να απασχολεί κάποιον με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (πλέον, μέχρι και τρία χρόνια). Από την πρώτη στιγμή που ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση, ο 39χρονος είχε ξεκαθαρίσει ότι τα σχέδιά του περιλαμβάνουν ευκολότερες απολύσεις, νέες ιδιωτικοποιήσεις, μείωση δημοσίων δαπανών, «απλοποίηση» των εργασιακών σχέσεων, τσακίζοντας τη μόνιμη και σταθερή εργασία. Φυσικά, προκειμένου να υφαρπάζει τη λαϊκή συναίνεση στα νέα αντεργατικά μέτρα, η κυβέρνηση προώθησε και ρυθμίσεις που εμφανίζονταν να είναι φιλολαϊκές, όπως φοροελαφρύνσεις μερικών δεκάδων ευρώ για κάποιους χαμηλόμισθους, που σε συνδυασμό με τις έντονες διακηρύξεις για τη «νέα ελπίδα», που σηματοδοτεί η κυβέρνηση Ρέντσι, φαίνεται να επέδρασαν σε μεγάλο μέρος και των λαϊκών στρωμάτων: Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι έλαβε 40,8%. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο 21,1%, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι 16,8% και 13 έδρες, η ακροδεξιά «Λέγκα του Βορρά» 6,2%, η «Νέα Κεντροδεξιά» (που συγκυβερνά με τον Ρέντσι) 4,4% και η «Αλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» 4%.

«Η ομοφωνία μάς ωθεί να προσπαθήσουμε δυναμικά να αλλάξουμε την Ιταλία αλλά και την Ευρώπη», δήλωνε την Πέμπτη επίσης ο Ρέντσι, που φαίνεται ότι παράλληλα με την επιτάχυνση νέων αντεργατικών ρυθμίσεων θα επιδιώξει αναβάθμιση της παρέμβασής του και στις διεργασίες αναζήτησης του καταλληλότερου (όπως κάθε αστική τάξη και κάθε μερίδα του κεφαλαίου το εννοεί) μείγματος διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, οι οποίες εντείνονται στο εσωτερικό της ΕΕ.

Πάντως, το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να δώσει ώθηση σε διάφορες εξελίξεις. Μετά την απογοήτευσή του για τις επιδόσεις του, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (που δήλωνε προεκλογικά ότι θα έπαιρνε την πρώτη θέση από το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά τελικά ήρθε δεύτερο με διαφορά είκοσι μονάδων) φέρεται να εξετάζει μέτρα ανανέωσής του: Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ANSA, η ηγεσία του σκέφτεται τελικά να ενισχύσει τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, να αλλάξει τον τρόπο εκλογής των υποψηφίων του και να καταρτίσει ένα «σκιώδες» υπουργικό συμβούλιο. Στο μεταξύ, ο Μπέπε Γκρίλο φέρεται να συζητά ήδη το ενδεχόμενο συγκρότησης ευρωομάδας με το βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ. Την Τετάρτη ήδη συναντήθηκαν και ο δεύτερος δήλωσε ότι αν η συνεργασία ευοδωθεί, «θα έχει πλάκα να προκαλέσουμε πολλούς μπελάδες στις Βρυξέλλες».

Την Παρασκευή, ο Γκρίλο δήλωνε σε βρετανικά ΜΜΕ ότι ο Φάρατζ «διαθέτει ειρωνεία και χιούμορ, δεν είναι ρατσιστής, ούτε φασίστας... Επιθυμεί, όπως και εμείς, να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη». Ισχυρίστηκε ότι «δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί κανενός είδους συμμαχία με το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP)», αλλά «συναντήθηκε με τον ηγέτη του για μια πρώτη επαφή και η εντύπωση που σχημάτισε είναι θετική».

Πάντως, στο εσωτερικό του κόμματος του Γκρίλο έχουν αρχίσει έντονες αντιδράσεις από διάφορα στελέχη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ