Παρασκευή 6 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ενταση από τα σχέδια 1.500 νέων κτιρίων στους εβραϊκούς εποικισμούς

Οι ισραηλινοί εποικισμοί πνίγουν την παλαιστινιακή γη
Οι ισραηλινοί εποικισμοί πνίγουν την παλαιστινιακή γη
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Η κίνηση για τη δημιουργία νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας (που ορκίστηκε στις αρχές της βδομάδας έπειτα από τη συμφωνία Χαμάς και Φατάχ) και η προφανώς για δικούς τους λόγους αναγνώριση, εκτός από τη Ρωσία και την Κίνα, και από την ΕΕ και τις ΗΠΑ έφερε χτες την πρώτη αντίδραση από το Ισραήλ: Την ανακοίνωση 1.500 νέων εβραϊκών κατοικιών σε Ανατολική Ιερουσαλήμ και Δυτική Οχθη, από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που συνεχίζει με αυτόν τον τρόπο την επί μήνες τακτική της κλιμάκωσης της καταπάτησης των παλαιστινιακών κατεχόμενων εδαφών, τορπιλίζοντας, παράλληλα, οποιαδήποτε ισχνή πιθανότητα άμεσης επανάληψης της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης.

Τα σχέδια των 1.100 νέων εβραϊκών κατοικιών σε Δυτική Οχθη και των 400 σε Ανατολική Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε νωρίς χτες το πρωί ο Ισραηλινός υπουργός Στέγασης Ούρι Αριέλ, δημοσιοποιώντας πρόσκληση υποβολής προσφορών για την ανέγερση των κατοικιών με την ακόλουθη φράση: «Χαιρετίζω την απόφαση να δοθεί η κατάλληλη και σιωνιστική απάντηση στην τρομοκρατική παλαιστινιακή κυβέρνηση. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και το καθήκον να ανεγείρει κατοικίες σε όλη τη χώρα».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ», η πρόσκληση υποβολής προσφορών αφορά την ανέγερση 223 νέων διαμερισμάτων στο Εφράτ, 484 στο Μπετάρ Ιλίτ, 38 στο Γκέβα Μπινιαμίν, 76 στο Αριέλ, 78 στο Αλφέ Μενασέ, 155 στο Γκιβάτ Ζεέβ (στη Δυτική Οχθη) και 400 νέα διαμερίσματα στον εβραϊκό οικισμό Ραμάτ Σλόμο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Με τη δημοσιοποίηση αυτών των σχεδίων, οι Παλαιστίνιοι κάλεσαν άμεσα τις ΗΠΑ να «πάρουν σοβαρά μέτρα» εναντίον του Ισραήλ μετά την ανακοίνωση από το εβραϊκό κράτος για την ανέγερση 1.500 νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς, με τον Νιμρ Χάμαντ, σύμβουλο του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, να τονίζει: «Με την απόφαση αυτή, ο Νετανιάχου θέλει να ωθήσει τους Παλαιστίνιους στην αντιπαράθεση ή στη διεθνοποίηση της σύγκρουσης».

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ είδε στην κίνηση αυτή του εβραϊκού κράτους «μια σαφή ένδειξη πως το Ισραήλ προσανατολίζεται προς μια μείζονα κλιμάκωση, όπως νέες κατασκευές ή την προσάρτηση κατεχομένων εδαφών». Εκφράζει γι' αυτό την ανησυχία του σε ανακοίνωση που εξέδωσε, προσθέτοντας πάντως πως οι Παλαιστίνιοι «μελετούν και ζυγίζουν την απάντηση που θα δώσουν» σ' αυτό το ισραηλινό μέτρο.

Αργότερα η Χανάν Ασράουι, μέλος της διεύθυνσης του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), ανακοίνωσε την προσφυγή της Παλαιστινιακής Αρχής στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί επίσημα για τη στάση της ισραηλινής ηγεσίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Τζερούσαλεμ Ποστ», ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Νταν Σαπίρο, αποδοκίμασε, εκ μέρους της κυβέρνησης Ομπάμα, τα ισραηλινά σχέδια ανέγερσης 1.500 νέων εβραϊκών κατοικιών στους εποικισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ